Αναλύσεις

Σε υψηλό τετραετίας οι τιμές του πετρελαίου - Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας

Σε υψηλό τετραετίας οι τιμές του πετρελαίου - Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών έφτασε η τιμή του πετρελαίου, υπερβαίνοντας τα 75 δολάρια το βαρέλι, με φόντο τις ανησυχίες για απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία για τη ρύθμιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, που θα μπορούσε να αλλάξει εκ νέου τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Η τιμή του Brent, βρίσκεται στα 75,62 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2014, ενώ πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται από τα ξημερώματα και η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας West Texas, κάτι που επίσης δεν έχει συμβεί από τον Νοέμβριο του 2014.

ΟΠΕΚ
Η άνοδος των τιμών έρχεται λίγες εβδομάδες πριν την συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, όπου αναμένεται να φανεί εάν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες παραμείνουν στη συμφωνία τους για μειωμένη παραγωγή με στόχο καλύτερες αποδόσεις.
Πληροφορίες που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία, που είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον ΟΠΕΚ, επιδιώκει τιμή της τάξης των 80 δολαρίων ανά βαρέλι, όμως άλλα μέλη του Οργανισμού είναι ικανοποιημένα με τα σημερινά επίπεδα.

Παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για μελλοντικές ελλείψεις στην αγορά πετρελαίου κρούει ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid A. Al-Falih, κάνοντας λόγος για μειωμένες επενδύσεις.
«Ανησυχώ για τις μειωμένες επενδύσεις.
Είναι πιθανές οι ελλείψεις στην αγορά στο μέλλον» δήλωσε στο Reuters.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι καταβάλλουν σκληρές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου.
«Η αγορά πετρελαίου είναι σε καλύτερη κατάσταση τώρα μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής» τόνισε επίσης, ενώ πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε έως τη συνεδρίαση του Ιουνίου για να καθοριστεί ο στόχος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης