Ναυτιλία

Ποιά είναι η Κύπρια εφοπλίστρια που μπήκε στο Top 100 της Lloyd s List

Ποιά είναι η Κύπρια εφοπλίστρια που μπήκε στο Top 100 της Lloyd s List
Σε συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο» η κ. Θεοδοσίου εξομολογείται τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει μια γυναίκα για να ξεχωρίσει σε έναν παραδοσιακά «ανδροκρατούμενο» τομέα
Η Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου κατέχει ισχυρή παρουσία στον ναυτιλιακό κλάδο ως διευθύνουσα σύμβουλος της Tototheo Maritime, ενώ διατελεί πρόεδρος του Διεθνούς Γυναικείου Οργανισμού Ναυτιλίας και Εμπορίου (Women's International Shipping and Trading Association/WISTA). Παράλληλα, η κ. Θεοδοσίου έχει συμπεριληφθεί στη ναυτιλιακή έκδοση Lloyd’s List, γεγονός που της δίνει προσωπική αναγνώριση στη διεθνή επαγγελματική σκηνή.

Σε συνέντευξή της στον «Φ» η κ. Θεοδοσίου εξομολογείται τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει μια γυναίκα για να ξεχωρίσει σε έναν παραδοσιακά «ανδροκρατούμενο» τομέα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και προσαρμοσμένα προγράμματα που να απευθύνονται σε γυναίκες επιχειρηματίες.

Παράλληλα, η κ. Θεοδοσίου υπογραμμίζει ότι η Κύπρος έχει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να γίνει ένα σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο. Τονίζει ότι η κυπριακή ναυτιλία θα πρέπει να διατηρήσει και να αυξήσει ακόμα περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της, καθώς το κυριότερό μας εμπόδιο –το τουρκικό εμπάργκο– εξακολουθεί να υφίσταται. Καταλήγει ότι η αναβάθμιση του κλάδου της ναυτιλίας θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο ναυτιλιακού συμπλέγματος, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση σε όλο τον κλάδο –πλοιοκτήτες, πλοιοδιαχειριστές και ναυτιλιακά συναφείς εταιρείες– έτσι ώστε η Κύπρος να θεωρείται ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο.

Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να ξεχωρίσει σε έναν τομέα όπως η ναυτιλία;
Η ναυτιλία είναι ένας από τους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους τομείς. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραδοσιακή ναυτιλία είχε περιορισμούς λόγω της φύσης της δουλειάς και του γενικού εργασιακού περιβάλλοντος το οποίο τη χαρακτήριζε. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Βλέπουμε πολλές γυναίκες στη ναυτιλία και μάλιστα σε διοικητικές θέσεις. Τι χρειάζεται μια γυναίκα για να ξεχωρίσει σε αυτό τον τομέα; Θα έλεγα ό,τι χρειάζεται και σε κάθε άλλο τομέα: βαθιά κατανόηση της αγοράς και των παραγόντων που την επηρεάζουν, σκληρή δουλειά, επιμονή, αφοσίωση και αναμφίβολα κάποιες θυσίες.

Πώς η συμπερίληψή σας στις Lloyd’s List top 100 για τις κορυφαίες προσωπικότητες στον ναυτιλιακό τομέα βοηθά από τη μια, στην ενίσχυση της εικόνας της Κύπρου και από την άλλη στην τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στο νησί μας;
Η διεθνής κατάταξη Lloyd’s List top 100 αναδεικνύει κάθε χρόνο τα σημαντικότερα ονόματα της διεθνούς ναυτιλιακής οικογένειας. Η συμπερίληψη σε αυτή τη λίστα σημαίνει πολλά για εμένα γιατί αποτελεί προσωπική αναγνώριση στη διεθνή επαγγελματική σκηνή, είναι όμως και ακόμη μια απόδειξη της σημαντικότητας της κυπριακής ναυτιλίας. Είναι σημαντικό οι Κύπριοι επιχειρηματίες να προωθούμε και να αναδεικνύουμε συνεχώς το γεγονός ότι η Κύπρος έχει πρόσφορο έδαφος για επιχειρηματίες /επαγγελματίες. Η ναυτιλία μας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Αν έχουμε συνεργασία ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας (στη ναυτιλία αυτό γίνεται και είναι πολύ θετικό), τότε θα δούμε ακόμα περισσότερη πρόοδο και η Κύπρος μπορεί να γίνει ένα σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο. Όσον αφορά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, με μεγάλη ευχαρίστηση παρατηρώ όλο και περισσότερες γυναίκες να κατέχουν διευθυντικές θέσεις καθώς και να γίνονται οι ίδιες επιχειρηματίες. Αν η δική μου πορεία έχει εμπνεύσει νεαρές γυναίκες έστω και στο ελάχιστο, τότε είμαι πολύ ευτυχής και περήφανη γι’ αυτό.

Ποιες οι προκλήσεις για την κυπριακή ναυτιλία;
Η ναυτιλία, παρά τα δύσκολα τελευταία χρόνια που πέρασε, συνεχίζει να δίνει σημαντική ώθηση στην κυπριακή οικονομία με συνεισφορά 7% στο ΑΕΠ. Η κυπριακή σημαία κατέχει εξέχουσα θέση παγκοσμίως  με τον κυπριακό στόλο να είναι ο 11ος σε μέγεθος στον κόσμο και ο ευρύτερος ναυτιλιακός τομέας εργοδοτεί γύρω στα 4.500 άτομα και 55.000 ναυτικούς. Από την 1η Μαρτίου 2018 η σύσταση του ανεξάρτητου Υφυπουργείου Ναυτιλίας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας.
Τα πιο πάνω δεν θα πρέπει να μας οδηγούν σε εφησυχασμό καθώς η κυπριακή ναυτιλία θα πρέπει να διατηρήσει και να αυξήσει ακόμα περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της καθώς το κυριότερό μας εμπόδιο –το τουρκικό εμπάργκο– εξακολουθεί να υφίσταται.

Προσέλκυση ποιοτικών ναυτιλιακών εταιρειών
Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν από πλευράς Υφυπουργείου ώστε να αναβαθμιστεί ο τομέας;
Ο κυριότερος στόχος της κυπριακής ναυτιλίας θα πρέπει να παραμένει η προστασία της ανταγωνιστικότητάς μας και η προσέλκυση περισσότερων ποιοτικών ναυτιλιακών εταιρειών. Επίσης η προώθηση και επέκταση του κυπριακού ναυτιλιακού φορολογικού συστήματος είναι ουσιαστικός παράγοντας για τη συνέχιση της ανάπτυξης της ναυτιλίας στην Κύπρο. Το τουρκικό εμπάργκο όπως έχει αναφερθεί είναι ανασταλτικός παράγοντας για ανάπτυξη, άρα το υφυπουργείο πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για την άρση του. Είναι όμως σημαντικό η αναβάθμιση να γίνει σε επίπεδο ναυτιλιακού συμπλέγματος, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση σε όλο τον κλάδο –πλοιοκτήτες, πλοιοδιαχειριστές και ναυτιλιακά συναφείς εταιρείες– έτσι ώστε η Κύπρος να θεωρείται ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο επιπρόσθετα της αναγνώρισης που έχουμε ως ένα εκ των τριών μεγαλύτερων κέντρων πλοιοδιαχείρισης παγκοσμίως.

163 εκατ. επιχειρήσεις ανήκουν σε γυναίκες
Με ποιες ενέργειες μπορεί να ενισχυθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα;
Σύμφωνα με την έκθεση Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2017 Women’s Report, 163 εκατομμύρια νέες επιχειρήσεις παγκοσμίως ανήκουν σε γυναίκες ενώ άλλα 111 εκατομμύρια γυναίκες είναι ιδιοκτήτριες και στελέχη υφιστάμενων επιχειρήσεων. Αυτοί οι αριθμοί σίγουρα είναι ενθαρρυντικοί αλλά παραμένει ακόμα μία μεγάλη διαφορά μεταξύ γυναικών και αντρών επιχειρηματιών. Θα νόμιζε κανείς ότι οι ευκαιρίες πρόσβασης σε κεφάλαιο είναι ίσες αφού εξαρτώνται από φαινομενικά αντικειμενικούς παράγοντες, αλλά από ό,τι έχει αποδειχτεί, δεν υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των δύο φύλων λόγω των υποκειμενικών παραγόντων που υπάρχουν. Θα πρέπει λοιπόν να ληφθούν μέτρα και προσαρμοσμένα προγράμματα που να απευθύνονται σε γυναίκες επιχειρηματίες.
Επίσης, οι γυναίκες καλούνται να αναλάβουν οικογενειακές ευθύνες επιπρόσθετα από τις επαγγελματικές. Έτσι πολλές γυναίκες νιώθουν ότι «αδικούν» την οικογένειά τους με το να αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην κυνηγούν ίσως τις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναδεικνύουμε γυναίκες επαγγελματίες που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα. Με πιο στοχευμένη προσπάθεια στον τομέα αυτό οι γυναίκες θα μπορούσαν πιο εύκολα ίσως να πάρουν την απόφαση και το ρίσκο που εμπεριέχεται σε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα.
Πηγή : Φιλελεύθερος
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης