Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αγωγή εναντίον του πρώην επικεφαλής της VW για το "ντιζελγκεϊτ"

tags :
ΗΠΑ: Αγωγή εναντίον του πρώην επικεφαλής της VW για το
Αμερικανικές εισαγγελικές αρχές άσκησαν αγωγή, ενώ ο ίδιος απειλείται με κάθειρξη έως και 25 ετών
Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει θέση για την υπόθεση του Martin Winterkorn επειδή πρόκειται για μια εκκρεμή δικαστική διαδικασία στις ΗΠΑ, δήλωσε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης
Ο 70χρονος πρώην επικεφαλής της VW κατηγορείται για απάτη και συνωμοσία με στόχο την παραβίαση περιβαλλοντικών νόμων, όπως και για εξαπάτηση των αμερικανικών αρχών.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το κατηγορητήριο, το οποίο κατέθεσε τον Μάρτιο η εισαγγελία του Ντιτρόιτ και το οποίο δημοσίευσε τώρα το αρμόδιο Περιφερειακό Δικαστήριο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle.
Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές καταλογίζουν στον Martin Winterkorn ότι τον Μάιο του 2014 και τον Ιούλιο του 2015 είχε ενημερωθεί για τη χρήση παράνομου λογισμικού σε μηχανές ντίζελ της εταιρείας του.
Σε συνεννόηση με άλλα ηγετικά στελέχη της VW αποφάσισαν να συνεχιστεί αυτή η παράνομη πρακτική.
Το ανώτατο όριο ποινής για αυτά τα αδικήματα είναι σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου 25 χρόνια, ενώ το χρηματικό πρόστιμο μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 275.000 δολάρια.
Βέβαια για να καταδικαστεί ο Martin Winterkorn θα πρέπει πρώτα να προσαχθεί στην αμερικανική δικαιοσύνη. Πάντως, η Γερμανία δεν εκδίδει υπηκόους της σε κράτη εκτός ΕΕ.
Ενώ μέχρι στιγμής ο Martin Winterkorn δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση, η VW έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται «πλήρως» με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στο μεταξύ το μέχρι στιγμής κόστος του σκανδάλου για την εταιρεία ανέρχεται στα 25 δις ευρώ (χρηματικές ποινές, δικαστικοί και εξώδικοι συμβιβασμοί, δικηγορικά έξοδα κτλ.).
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της VW βρίσκεται πάντως και στο στόχαστρο γερμανικών εισαγγελικών αρχών.
Μόνο που εδώ οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Μέτοχοι είχαν καταγγείλει την VW για εξαπάτηση και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς επειδή δεν είχε έγκυρα ενημερώσει για το σκάνδαλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης