Διεθνή

Σρι Λάνκα: Συμφωνίες με Total και Schlumberger για σεισμικές έρευνες

Σρι Λάνκα: Συμφωνίες με Total και Schlumberger για σεισμικές έρευνες
Η Total θα επενδύσει  από 3 έως 10 εκατομμύρια δολάρια
Η Σρι Λάνκα θα υπογράψει συμφωνίες με τη γαλλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Total και την θυγατρική της αμερικανικής Schlumberger για την διεξαγωγή σεισμικών μελετών την ανατολική ακτή της και την αξιολόγηση τυχόν μελλοντικών πετρελαϊκών πόρων, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος στο Reuters την Παρασκευή 4/5/2018.
Ο Vajira Dassanayake, γενικός διευθυντής της  Petroleum Resources Development Secretariat (PRDS), δήλωσε ότι μια πρώτη συμφωνία που υπεγράφη με τη Total το 2016 για τη διεξαγωγή μελέτης στην ανατολική ακτή δεν πραγματοποιήθηκε λόγω "ορισμένων ζητημάτων".
"Ελπίζουμε να υπογράψουμε μια νέα συμφωνία με τη Total αργότερα αυτό τον μήνα," δήλωσε ο Dassanayake στο Reuters.
Η Total είχε υπογράψει συμφωνία δύο ετών με την PRDS για να διερευνήσει περίπου 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή με κόστος 25 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου  να αποκτήσει δεδομένα για ανεξερεύνητες περιοχές.
Ο Dassanayake δήλωσε ότι η Total θα επενδύσει  από 3 εκατομμύρια δολάρια έως 10 εκατομμύρια δολάρια για τη σεισμική μελέτη, ενώ η Eastern Echo Holding Ltd, θυγατρική της Schlumberger, θα πραγματοποιήσει την μελέτη.
"Είναι μια θαλάσσια έρευνα. Αυτή τη φορά θα διατεθούν περισσότεροι πόροι σε σύγκριση με την προηγούμενη συμφωνία. Θα έχουν την αποκλειστικότητα του  μάρκετινγκ για μια ορισμένη περίοδο μέχρι να ανακτήσουν το κόστος τους ", δήλωσε ο Dassanayake.
"Η πραγματική ιδιοκτησία των δεδομένων θα είναι με την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα. Έχουν ένα χρόνο να διαπραγματευτούν μαζί μας και να μας δώσουν ευνοϊκή σύμβαση για παραγωγή και κοινή χρήση. "
Η Σρι Λάνκα δεν παράγει πετρέλαιο και εξαρτάται από τις εισαγωγές για όλες τις ανάγκες σε καύσιμα παρά την προσπάθεια αναζωογόνησης της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά το τέλος του τον 25ετή εμφυλίου πολέμου.
Η εισαγωγή πετρελαίου κόστισε στο νησί 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης