Commodities

FT: Γιατί αυξάνεται η τιμή του χαλκού και του κοβάλτιου

FT: Γιατί αυξάνεται η τιμή του χαλκού και του κοβάλτιου
Η Glencore σχεδιάζει να ενισχύσει την παραγωγή κοβαλτίου κατά 133% τα επόμενα τρία χρόνια για να αντιμετωπίσει την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση από τις εταιρείες αυτοκινήτων
Η βιομηχανία επικεντρώνεται στην κρίση που περιβάλλει τη Rusal, τη ρωσική εταιρία παραγωγής αλουμινίου, ωστόσο σύμφωνα με τους Financial Times, υπάρχουν  ορισμένοι άλλοι παράγοντες που συνεπάγονται υψηλότερες τιμές για τον χαλκό και το κοβάλτιο.
Την περασμένη εβδομάδα, η κρατική μεταλλευτική εταιρεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό άσκησε νομικές ενέργειες κατά της Glencore, ενώ στην Ινδονησία η κυβέρνηση επέβαλε νέα περιβαλλοντικά πρότυπα στο γιγαντιαίο κοίτασμα χαλκού και χρυσού Grasberg ιδιοκτησίας της Freeport-McMoRan.
"Ο πολιτικός κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί και αποτελεί μεγάλη ανησυχία", δήλωσε ο Michael Stoner, αναλυτής της Berenberg.
Οι τιμές του κοβαλτίου έχουν τετραπλασιαστεί από τις αρχές του 2016, ενώ οι τιμές χαλκού αυξήθηκαν κατά 38% - βοηθώντας τις εταιρίες ορυχείων να καταγράψουν σημαντικά κέρδη.
Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο Πρόεδρος Joseph Kabila έχει υπογράψει ένα νέο νόμο για τη λειτουγάι των ορυχείων που θα οδηγήσει σε υψηλότερους φόρους και δικαιώματα εκμετάλλευσης για τις διεθνείς εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Η πλούσια σε πόρους χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στην Αφρική, αλλά είναι επίσης υπεύθυνη για το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου - ένα βασικό υλικό που απαιτείται για τις μπαταρίες που τροφοδοτούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Η Glencore σχεδιάζει να ενισχύσει την παραγωγή κοβαλτίου κατά 133% τα επόμενα τρία χρόνια για να αντιμετωπίσει την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση από τις εταιρείες αυτοκινήτων.
Όμως, την περασμένη εβδομάδα, η κρατική εταιρία Gécamines ξεκίνησε νομικές ενέργειες για να σταματήσει τη λειτουργία του μεγαλύτερου ορυχείου του στη χώρα, τη Kamoto Copper Company, υποστηρίζοντας ότι δεν κατάφερε να μειώσει δισεκατομμύρια δολάρια ενδοεταιρικού χρέους, γεγονός που εμπόδισε την ικανότητά του να πληρώνει μερίσματα.
Στη συνέχεια, την Παρασκευή, ο πρώην επιχειρηματικός εταίρος της Glencore, Ισραηλινός επιχειρηματίας, κ. Gertler, κατέθεσε εντολή για να "παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Glencore στη χώρα, λέγοντας ότι του οφείλει περίπου 3 δισ. δολάρια από πληρωμές δικαιωμάτων.
"Οι Gertler και Gécamines λειτουργούν ως μια αμφιλεγόμενη παράταξη για πάνω από μια δεκαετία, συμμετέχοντας σε αμέτρητες συμφωνίες για πάνω από δώδεκα διαφορετικές κοινοπραξίες. Δεδομένων των βαθιά ριζωμένων στοιχείων της συνεργασίας, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οι ενέργειές τους της περασμένης εβδομάδας είναι αποσυνδεδεμένες », δήλωσε η Elisabeth Caesens, διευθύντρια της Resource Matters.
Η Glencore δεν ήταν σε θέση να καταβάλει τα δικαιώματα του κ. Gertler από τότε που κατατάχθηκε στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2017.
"Κάθε παράγοντας που εμποδίζει την ικανότητα της Glencore να παράγει σε αυτές τις θυγατρικές θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχές και υψηλότερες τιμές μετάλλων", δήλωσε ο αναλυτής της JPMorgan Dominic O'Kane.
Στην Ινδονησία, η αμερικανική εταιρία Freeport αποκάλυψε περαιτέρω προβλήματα με το Grasberg, το τεράστιο κοίτασμα χαλκού και χρυσού, το οποίο επρόκειτο να παράξει 520.000 τόνους χαλκού το 2018.
Για τα τελευταία 20 χρόνια, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει τα απορρίμματα - τα λεπτά αλεσμένα σωματίδια βράχου που παραμένουν μετά το διαχωρισμό του μετάλλου από το μεταλλεύμα - μέσω ενός ποταμού.
Η κυβέρνηση της Τζακάρτα θέλει να αλλάξει και απαιτεί από τη Freeport να διατηρήσει το 95% των απορριμμάτων στη γη, αντί του 50%.
Η Freeport αναφέρει ότι δεν είναι εφικτό να αλλάξει το σύστημα, το οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά για δύο δεκαετίες με τυχόν απροσδόκητες περιβαλλοντικές συνέπειες.
Η Freeport, υπό την πίεση να εκχωρήσει ποσοστό 51% στο ορυχείο στα τοπικά συμφέροντα, πρέπει να εξασφαλίσει άλλη προσωρινή άδεια εκμετάλλευσης για να συνεχίσει να λειτουργεί στην Ινδονησία πέρα ​​από τα τέλη Ιουνίου.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι διαπραγματεύσεις των εργατικών συμβάσεων στο Escondia, το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο του κόσμου στη Χιλή, δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί.
Η τάση αυξάνεται επίσης στη Μογγολία, όπου η Rio Tinto αναπτύσσει ένα μεγάλο υπόγειο ορυχείο στην έρημο Gobi.
Η κυβέρνηση πρόσφατα ολοκλήρωσε μια συμφωνία που επέτρεψε στη  Rio Tinto να προμηθεύσει ενέργεια για το έργο από την Κίνα και απαιτεί από την εταιρεία να πληρώσει 155 εκατ. δολάρια σε επιστροφή φόρων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης