Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική Σύνοδος Κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας

Ιστορική Σύνοδος Κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας
Επί τάπητος και το θέμα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου
Την θέση ότι γράφεται ένα νέο κεφάλαιο ειρήνης και ευημερίας στις κορεατικές σχέσεις διατύπωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong un απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Moon Jae in στο πλαίσιο της ιστορικής συνάντησης που είχαν στο χωριό Panmunjom στη μεθοριακή γραμμή, εκεί όπου υπεγράφη η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των δύο κρατών το 1953.
Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τους δύο ηγέτες να σφίγγουν τα χέρια, να χαμογελούν και να αστειεύονται την ώρα που εισέρχονταν στο σημείο των διαπραγματεύσεων, σε μια πρώτη συνάντηση από το 2007.
«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Moon στον Kim,  ο οποίος έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε το νοτιοκορεάτικο χώμα μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953).
«Ήρθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για μια νέα εκκίνηση, όπου γράφεται μια νέα ιστορία ειρήνης και ευημερίας στις κορεατικές σχέσεις» ανέφερε ο Kim, ο οποίος υποσχέθηκε να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα».
Επιπλέον, ο Kim εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί τη Σεούλ και το προεδρικό μέγαρο, τονίζοντας ότι θα ήθελε να έχει τακτικότερες επαφές με τη νοτιοκορεατική πλευρά.
Η συνάντηση διήρκεσε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα και έγινε κεκλεισμένων των θυρών.
Στο επίκεντρο επρόκειτο να βρεθεί το ζήτημα των πυρηνικών όπλων της Β. Κορέας με τον Moon να επισημαίνει ότι ελπίζει πως θα καταλήξουν σε «μια τολμηρή συμφωνία ώστε να προσφέρουμε στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον κόσμο που θέλει την ειρήνη ένα μεγάλο δώρο» και με τον Kim να αναφέρει ότι δεν πρόκειται να ξαναχαλάσει τον ύπνο του Νοτιοκορεάτη προέδρου λόγω των πυρηνικών δοκιμών.
Ότι συζητήθηκε το θέμα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου επιβεβαίωσε η προεδρία της Ν. Κορέας.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Νότιας Κορέας,Yoon Young – chan, οι δύο ηγέτες είχαν μια σοβαρή και ειλικρινή συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν έχουν δοθεί, καθώς εκτιμάται ότι στο τέλος της συνάντησης θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα κοινό ανακοινωθέν.
Κατόπιν της συνάντησης, ο Kim οδηγήθηκε πίσω στη βορειοκορεατική πλευρά προκειμένου να γευματίσει και στη συνέχεια επέστρεψε προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.
Βάσει του προγράμματος, Kim και Moon θα φυτέψουν μαζί ένα πεύκο, το οποίο εφεξής «θα αντιπροσωπεύει την ειρήνη και την ευημερία πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή, σύμβολο της αναμέτρησης και του διχασμού εδώ και 65 χρόνια» ενώ στη συνέχεια θα έχουν δείπνο, στο οποίο το παρών θα δώσει και η σύζυγος του ηγέτη της Β. Κορέας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης