Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Παραίτηση Κριμιζή από τον ΕΛΔΟ με καταγγελίες - Η απάντηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

Παραίτηση Κριμιζή από τον ΕΛΔΟ με καταγγελίες - Η απάντηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής
Στην ουσία, ο κ. Κριμιζής κάνει λόγο για ένα διαστημικό οργανισμό χωρίς αρμοδιότητες
Ενα μήνα μετά τον διορισμό του παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) ο Σταμάτης Κριμιζής.
Ο διακεκριμένος Ελληνας επιστήμονας του Διαστήματος υπέβαλε την παραίτησή του στον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά στις 16 Απριλίου 2018, αλλά μόλις χθες τη γνωστοποίησε προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. Ο κ. Κριμιζής σε ανοικτή επιστολή-καταπέλτη που έδωσε χθες στη δημοσιότητα διατυπώνει αιχμές για τις επιδιώξεις και τις στοχεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Τεχνολογιών Επικοινωνιών (ΥΨΗΠΤΕ) σε ό,τι αφορά τον ΕΛΔΟ. Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν δέχθηκε να ηγηθεί ενός οργανισμού οι αρμοδιότητες του οποίου με υπουργικές αποφάσεις ακρωτηριάζονταν συνεχώς, για να μεταφερθούν σε μη ειδικούς, υπαλλήλους του υπουργείου.

Στην ουσία, ο κ. Κριμιζής κάνει λόγο για ένα διαστημικό οργανισμό χωρίς αρμοδιότητες, ο οποίος θα βρισκόταν υπό την εποπτεία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΨΗΠΤΕ και κυρίως του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα. Για τον τελευταίο ο κ. Κριμιζής σημειώνει ότι «έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. υπουργού, τον ρόλο του “τσάρου του Διαστήματος” στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός», συμπληρώνει.

«Δυστυχώς, έτσι δημιουργούνται συνθήκες που υπονομεύουν τα 3Α, όπως συνηθίζω να λέω, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία, και καθιστούν τη συμμετοχή μου αδύνατη. Εκτίμησή μου είναι ότι γίνεται προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του ΕΛΔΟ προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις. Διέκρινα ξεκάθαρη διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακρυά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη γενική γραμματεία», συνεχίζει ο κ. Κριμιζής. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει σε αμφιλεγόμενα έργα διαστημικής πολιτικής ύψους πολλών εκατ. ευρώ (π.χ. πρόγραμμα κατασκευής μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ), αλλά και πολλά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν οι υπάλληλοι του ΥΨΗΠΤΕ. «Η πιο δυσάρεστη έκπληξη», αναφέρει χαρακτηριστικά, «ήταν ότι ο ΕΛΔΟ αποκλείστηκε με υπουργική απόφαση (3095/2018, Αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) από την αξιολόγηση και τη διαχείριση (κατανομή χρηματοδότησης) όλων των διαστημικών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού. Η διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΟΔ (ESA), στον οποίο η χώρα μας πληρώνει ετήσια εισφορά, ανήκει θεσμικά και ουσιαστικά στη διαστημική υπηρεσία κάθε χώρας», προσθέτει. Κατηγορεί, επίσης, τον γ.γ. ότι «δεν περιορίσθηκε μόνο στη θεσμική απαξίωση του ΕΛΔΟ», ενώ επισημαίνει –για «λόγους που γίνονται αντιληπτοί», όπως τονίζει– την επιμονή του «να στεγάσει το προσωπικό του οργανισμού σε ένα διάδρομο του υπουργείου, δίπλα στο γραφείο του».
Η ανακοίνωση της παραίτησης προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις. Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για βαρύτατες καταγγελίες. «Ο κ. Κριμιζής όχι μόνο περιέγραψε τα θεσμικά προβλήματα του διαστημικού οργανισμού, αλλά, κυρίως, κατήγγειλε έλλειψη διαφάνειας και αξιολόγησης, εγείροντας μάλιστα ερωτήματα για την ύπαρξη οικονομικών συμφερόντων στο πρόγραμμα των 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ», σχολίασε η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Ν.Δ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε άμεσες απαντήσεις, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «πολύ ανέχθηκε το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον Σταμάτη Κριμιζή» και ότι «αυτές οι θέσεις ανήκουν –και ανήκαν πάντα– σε συγγενείς και κολλητούς των υπουργών». Ο καθηγητής Κριμιζής, προσέθεσε ο κ. Θεοδωράκης, «δεν εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες. Ούτε είναι καλός στις υποκλίσεις».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με αφορμή την ανοιχτή επιστολή παραίτησης του Καθηγητή Σταμάτιου Κριμιζή από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Καθηγητή Σταμάτιο Κριμιζή για τη σύντομη παρουσία του στο Διοικητικό Συμβούλιο του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.
Προκαλεί, βεβαίως, έκπληξη η ταχύτητα με την οποία πρόλαβε, εντός τεσσάρων εβδομάδων, να αξιολογήσει και να κρίνει αμετάκλητα την προσπάθεια της χώρας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μία συντονισμένη εθνική στρατηγική στον τομέα του Διαστήματος.
Η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνεχίζεται. Καθένας κρίνεται από τις επιλογές του.
Η επιτυχία μιας προσπάθειας που στηρίζεται -ήδη από την εξαγγελία της- από πλήθος ερευνητών και εργαζομένων σε εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες δεν μπορεί να εξαρτάται από πρόσωπα.
Ανακοινώνεται ότι νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού αναλαμβάνει ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, ενώ στο Συμβούλιο του Οργανισμού θα μετέχει πλέον και ο Μηχανικός-Αεροναυπηγός και τέως Τεχνικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Κωνσταντίνος Σταυρινίδης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης