Αναλύσεις

World Energy Outlook 2016: Ευρύς μετασχηματισμός στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο έως το 2040

World Energy Outlook 2016: Ευρύς μετασχηματισμός στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο έως το 2040
Διαπιστώνεται ότι το φυσικό αέριο συνεχίζει να επεκτείνεται στις προτιμήσεις των κρατών ως πηγή ενέργειας, με συνέπεια τα ενεργειακά μερίδια του άνθρακα και του πετρελαίου να υποχωρούν.
Το φυσικό αέριο και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είναι οι μεγάλοι νικητές στην κούρσα για την κάλυψη της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας μέχρι το 2040, ως αποτέλεσμα των μεγάλων μετασχηματισμών στο παγκόσμιο σύστημα ενέργειας που θα λάβουν χώρα κατά τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του World Energy Outlook 2016, που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, η τήρηση των υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν με τη συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος, οι κυβερνητικές πολιτικές, καθώς και η μείωση του κόστους σε όλο τον ενεργειακό τομέα, επιτρέπουν τον διπλασιασμό της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά τα επόμενα 25 χρόνια.
Ακόμη, διαπιστώνεται ότι το φυσικό αέριο συνεχίζει να επεκτείνεται στις προτιμήσεις των κρατών ως πηγή ενέργειας, με συνέπεια τα ενεργειακά μερίδια του άνθρακα και του πετρελαίου να υποχωρούν.
Ωστόσο, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol αν και δηλώνει αισιόδοξος για την κυριαρχία του φυσικού αερίου και κυρίως της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στο μέλλον, διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις, λέγοντας ότι «δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί το μέλλον της παγκόσμιας ενέργειας», υπογραμμίζοντας ότι «στην πράξη, οι κυβερνητικές πολιτικές θα προσδιορίσουν προς τα που οδεύουμε από δω και πέρα».
Στην έκθεση για τον μετασχηματισμό του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος, επισημαίνονται ακόμη οι κίνδυνοι για την ενεργειακή ασφάλεια που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όπως επισημαίνεται, την τελευταία διετία παρατηρείται μείωση-ρεκόρ των νέων επενδύσεων στην έρευνα υδρογονανθράκων, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για ένα σημαντικό έλλειμμα στην προμήθεια ενεργειακών πόρων σε λίγα χρόνια.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο παραμένουν απαραίτητες για την κάλυψη της ζήτησης, όπως αναφέρει η έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι και η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης θα μειώσει την εξάρτηση πολλών χωρών από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα ωστόσο με το World Energy Outlook 2016, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2040, κυρίως λόγω της έλλειψης εύκολων εναλλακτικών ενεργειακών λύσεων στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, της αεροπορίας και των πετροχημικών προϊόντων.
Ωστόσο, η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί για τα επιβατικά αυτοκίνητα, παρά το ότι αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός τους το επόμενο τέταρτο του αιώνα, κυρίως χάρη στις βελτιώσεις της αποτελεσματικότητας, στα βιοκαύσιμα και την αύξηση της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης