Αναλύσεις

Μητσοτάκης: Απόλυτη πολιτική προτεραιότητα οι επενδύσεις

Μητσοτάκης: Απόλυτη πολιτική προτεραιότητα οι επενδύσεις
«Τίποτα δεν μας κάνει να πιστεύουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση λειτουργεί έχοντας τις επενδύσεις ως πρώτη προτεραιότητα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης
Πρώτη πολιτική προτεραιότητα έθεσε, μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΒ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την προσέλκυση επενδύσεων 100 δισ. ευρώ. Τόνισε ότι είναι απαραίτητες για να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης και σημείωσε ότι απαιτείται ρυθμός ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό σε μια επταετία.
Για να έρθουν οι επενδύσεις, δήλωσε, χρειάζεται αποφασισμένη κυβέρνηση και μια κρατική διοίκηση που θα θέτει τις επενδύσεις ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Κατηγόρησε την υφιστάμενη κυβέρνηση ότι λειτουργεί «διστακτικά και μαγκωμένα».
«Τίποτα δεν μας κάνει να πιστεύουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση λειτουργεί έχοντας τις επενδύσεις ως πρώτη προτεραιότητα», σημείωσε συμπληρώνοντας ότι το δικό του κυβερνητικό σχήμα θα λειτουργεί με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για τους υπουργούς και τους υφυπουργούς αλλά και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που θα επιλέγονται από το κράτος.
Πολλά φαίνονται αυτονόητα αλλά τίποτα δεν είναι εύκολο, χρειάζεται ένα σχέδιο υλοποίησης. Χρειάζεται μια συνεκτική επιτήρηση από το πρωθυπουργικό γραφείο και μια ομάδα υπουργών προσηλωμένων στην προσέλκυση επενδύσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα επικεντρωθεί η πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε σε μια σειρά οριζόντιων μέτρων (φορολογία, αδειοδότηση, επιτάχυνση δικαιοσύνης) αλλά και στοχευμένο σχέδιο για κλάδους.
Μεταξύ αυτών ανέφερε τη βιομηχανία, για την οποία είπε ότι απαιτούνται φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε πάγια, αλλά και συγκέντρωση της παραγωγής σε συγκεκριμένους χώρους (βιομηχανικά πάρκα κ.τλ.) καθώς και παρεμβάσεις στο ενεργειακό κόστος.
Ισχυρή Νέα Δημοκρατία θα δώσει σταθερότητα στους επενδυτές που θα έρθουν να επενδύσουν, με στόχο το κέρδος αλλά και με ένα σχέδιο κοινωνικής ευθύνης που θα επιβάλλει προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών. «Θα μειώσουμε τη φορολογία, θα δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις, αλλά θα πρέπει να σέβεστε τους εργαζόμενους και να φροντίζετε το περιβάλλον», είναι το μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο.
«Η Ελλάδα σήμερα είναι φθηνή. Είναι φθηνή ως προς τις αξίες της γης, ως προς τις αξίες των επιχειρήσεων και -δυστυχώς ή ευτυχώς- ως προς το εργατικό δυναμικό, εξαιρώντας τις εισφορές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε πως έχουμε σημαντικά πλεονεκτήματα και κλάδοι που συνδέονται με το λεγόμενο «οικόπεδο Ελλάδα» (τουρισμός, logistics, πολιτισμός), ενώ αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν υπάρχουν αυτόματα ελατήρια στην οικονομία. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια αναιμική ανάπτυξη, από μια κυβέρνηση που βγάζει μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που της ζητάνε, για να μοιράζει ψίχουλα στην εκλογική πελατεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκοματικοποίησης του κράτους επί του οποίου, είπε, υπάρχουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Πρέπει οι άξιοι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να ανέβουν γρηγορότερα τη διοικητική αλυσίδα.
«Η κυβέρνηση, που ήρθε μιλώντας για το νέο, αναπαράγει τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει κομβικό ρόλο αλλά απαιτείται και ένας φορέας εξωστρέφειας.
Όπως είπε, μπορεί να μειωθεί σε δύο χρόνια η φορολογία των εταιρειών στο 20% και των μερισμάτων στο 5% άμεσα, αλλά και να δοθούν φορολογικές απαλλαγές για επενδύσεις και καινοτομία.
Εκανε αναφορά στην ανάγκη για ένα νέο ασφαλιστικό τριών πυλώνων αλλά και για την ανάγκη να υπάρχει ένα ανώτατο όριο φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, στη ζώνη του 50%.

Η πολιτική σταθερότητα

Απαντώντας σε ερώτημα για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας σημείωσε ότι «δεν μπορεί να μιλήσει για λογαριασμό άλλων κομμάτων αλλά έχουμε γίνει σοφότεροι από μια καταστροφική τριετία, που πήγε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω», τόνισε.
«Η Ελλάδα ίσως είναι μπροστά από τις εξελίξεις γιατί πειραματιστήκαμε με τον λαϊκισμό και ως χώρα φάγαμε τα μούτρα μας. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει».
Συνέχισε λέγοντας «αν με ρωτάτε αν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετεξελιχθεί σε ένα κανονικό κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, θα σας πω ανοικτά όχι. Είναι ένας κυνικός μηχανισμός παραμονής στην εξουσία. Αν το είχαν κάνει, κάποιες τουλάχιστον από τις πολιτικές που εισηγείται ο ΣΕΒ θα είχαν υλοποιηθεί».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσλήψεις που χρηματοδοτούνται από τη φορολόγηση του ιδιωτικού τομέα. Γι’ αυτό, συνέχισε, πιστεύω ότι λύση είναι ισχυρή ΝΔ, για να μπορέσει να διαμορφώσει τις ευρύτερες συμμαχίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης