Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι κυρώσεις στην ρωσική Rusal και η αύξηση των τιμών αλουμινίου θορύβησαν την ΕΕ

Οι κυρώσεις στην ρωσική Rusal και η αύξηση των τιμών αλουμινίου θορύβησαν την ΕΕ
Σε εξέλιξη βρίσκεται μια διπλωματική κινητικότητα σε όλη την Ευρώπη ώστε να πεισθεί ο Trump να μειώσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας
Οι κυρώσεις κατά της ρωσικής Rusal που παράγει το 9% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου και αριθμεί 72 χιλ εργαζομένους και η συνεπακόλουθη μεγάλη αύξηση των τιμών του αλουμινίου έχουν θορυβήσει την Ευρωζώνη.
Δεν είναι τυχαίο ότι στον σχεδιασμό για πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στην Συρία δεν συμμετείχαν πολλές χώρες και μεταξύ αυτών Γερμανία και Ιταλία, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην επίθεση κατά της Συρίας.
Ένας από τους λόγους είναι ότι η Γερμανία εφοδιάζεται με το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί από την Ρωσία.

Εσχάτως μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχει επίσης αναθεωρήσει αποδεχόμενο τον κρίσιμο ρόλο της Ρωσία για την ευημερία της ηπείρου.
Έτσι εξηγείται για βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική κινητικότητα σε όλη την Ευρώπη ώστε να πεισθεί ο Trump να μειώσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας.
Εάν δεν βρεθεί λύση είναι πιθανό να πληγεί η οικονομία της ευρωζώνης.
Η Γαλλία φαίνεται ότι συντονίζει της προσπάθειες κατά των κυρώσεων σε ρωσικές εταιρίες μετάλλων καθώς προκλήθηκε σημαντική άνοδο των τιμών αργιλίου και νικελίου επηρεάζοντας την ευρωπαϊκή παραγωγή.
Οι ευρωπαίοι ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να πληγούν οι βασικές βιομηχανίες της ΕΕ από τα αυτοκίνητα έως την αεροδιαστημική.
Η περίπτωση της ρωσικής εταιρίας αλουμινίου Rusal είναι χαρακτηριστική καθώς όπως υποστηρίζουν γάλλοι οικονομολόγοι οι κυρώσεις θα έχουν «άμεσο και σημαντικό αντίκτυπο στην προμήθεια βασικών προϊόντων» και ότι ένας αριθμός βιομηχανιών στην Ευρώπη απειλείται με κλείσιμο.
Το προσεχές διάστημα Merkel Γερμανία και Macron Γαλλία θα έχουν συναντήσεις με τον πρόεδρο Trump με στόχο εξομάλυνση των διατλαντικών σχέσεων, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από τους δασμού των ΗΠΑ στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι σύμφωνα με τις διατάξεις των νέων κυρώσεων – είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την δυνατότητα να συνεργάζονται με στοχευμένες ρωσικές εταιρείες όπως η Rusal.
Αυτό οδήγησε στην κατάρρευση των τιμών των μετοχών και των ομολόγων της Rusal, του μεγαλύτερου παραγωγού αλουμινίου στον κόσμο καθώς η εταιρεία βρίσκεται εγκλωβισμένη και αδυνατεί να χρηματοδοτήσει περαιτέρω επέκταση.
Εν μέσω φόβων ότι η Rusal μπορεί να χρεοκοπήσει οι τιμές του αλουμινίου αυξήθηκε κατά 30% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εμφανίστηκαν σημάδια κρίσης στην βιομηχανία.

Δεν είναι μόνο το αλουμίνιο.
Όπως προσθέτει ο FT, οι γερμανοί επιχειρηματικοί σε συνάντηση που είχαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους, στην Γερμανική Επιτροπή Ανατολικών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων, που αποτελεί ισχυρό λόμπι, τόνισαν ότι επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας – Ευρώπης θα πλήξει τις βιομηχανίες της ευρωζώνης.
Ειδικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες και η αεροναυπηγική επηρεάζονται καίρια από την αύξηση των τιμών αλουμινίου.
Η πρόσφατη πτώση - η μεγαλύτερη από το 2012 - στο δείκτη ZEW της Γερμανίας επιβεβαιώνει όλο αυτό τον προβληματισμό.
Ένα μεγάλο γερμανικό λόμπι της βιομηχανίας μετάλλων, το WVMetalle, προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα "οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στη γερμανική αγορά που θα μπορούσαν να επεκταθούν σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού".
Σύμβουλος της Merkel δήλωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα αναφέρει στον Trump ποιες από τις γερμανικές βιομηχανίες επηρεάζονται από τους δασμούς και τις κυρώσεις.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης