Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι Θέσεις του ΙΕΝΕ για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ελλάδας

Οι Θέσεις του ΙΕΝΕ για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ελλάδας
Το ΙΕΝΕ κατέθεσε τις προτάσεις του αναφορικά με τους στόχους, τα μέτρα και τις πολιτικές που θα πρέπει να συσχετιστούν με τα θέματα του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού
Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) συμμετέχει ενεργά σε όλες τις φάσεις και δράσεις του ΥΠΕΝ για τον μακροχρόνιο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό.
Στo πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια σχετικής ημερίδας που οργάνωσε το ΥΠΕΝ στις 2 Απριλίου, όπου υπήρξε παρέμβαση του προέδρου του Ινστιτούτου κ. Ιωάννη Χατζηβασιλειάδη, το ΙΕΝΕ διαμόρφωσε τις θέσεις του και ανταποκρίθηκε στο σχετικό ερωτηματολόγιο του Υπουργείου. Πρόκειται για τις βασικές θέσεις του ΙΕΝΕ που καλύπτουν όλα τα ζητήματα της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις του Ινστιτούτου αφορούν την ασφάλεια εφοδιασμού, τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την ενεργειακή αποδοτικότητα, την αγορά ενέργειας, αλλά και την έρευνα, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.
Το ΙΕΝΕ κατέθεσε τις προτάσεις του αναφορικά με τους στόχους, τα μέτρα και τις πολιτικές που θα πρέπει να συσχετιστούν με τα θέματα του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, καθώς και τις παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με την αξιολόγηση των επιπτώσεων από τις προτεινόμενες πολιτικές.

Πιο αναλυτικά, οι θέσεις του ΙΕΝΕ έχουν ως εξής:

  1. Η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, τόσο από εγχώριες όσο και από εισαγόμενες πηγές θεωρείται κορυφαία προτεραιότητα, ώστε να εξασφαλίζεται σε διαρκή βάση η επάρκεια ενέργειας. Στόχος η προοδευτική μείωση της εξάρτησης σε συνδυασμό με την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

  2. Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με πολιτική και δράσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στην μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ για ηλεκτρικές και μη ηλεκτρικές χρήσεις, με προσιτό κόστος σε πορεία αειφόρου ανάπτυξης με νέες και καινοτόμες τεχνολογίες και για τις ανάγκες των μελλοντικών γενιών.

  3. Επίσπευση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων στις ενεργειακές αγορές, ώστε να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός με στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας προς όφελος του συνόλου των χρηστών και καταναλωτών.

  4. Υψηλή αξιοπιστία και ποιότητα παροχής ενέργειας, αλλά και το ανθεκτικό και ασφαλές ενεργειακό σύστημα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών καταστάσεων και κυβερνοεπιθέσεων, που πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο.

  5. Μετασχηματισμός και η εξέλιξη του ενεργειακού τομέα και των αγορών με την βέλτιστη αναπτυξιακή διάσταση, βέλτιστα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και απασχόληση για τις επενδύσεις.

  6. Ισόρροπη, κατά το δυνατόν, περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας με πρόβλεψη για την δημιουργία κατάλληλων ενεργειακών υποδομών.

  7. Ειδικές μελέτες και έρευνα για καινοτόμες τεχνολογίες και νέες ιδέες για εφαρμογές με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, που οδηγούν στο μέλλον με καθαρή ενέργεια και προσιτό κόστος.

  8. Κρίσιμες παράμετροι, ρυθμιστικό πλαίσιο, περιορισμός πολυνομίας και γραφειοκρατίας, φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, κοινωνική αποδοχή και στήριξη του μετασχηματισμού του ενεργειακού τομέα με ειδικές μελέτες και έρευνα, απασχόληση, αναπροσαρμογές προς βέλτιστη πορεία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης