Τελευταία Νέα

Στη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τη μονάδα βιομάζας στο Αμύνταιο και οι 12 «μνηστήρες» του έργου

Στη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τη μονάδα βιομάζας στο Αμύνταιο και οι 12 «μνηστήρες» του έργου
Οι όμιλοι Μυτιληναίου, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που συνεργάζεται με τη βελγική Electrabel συγκαταλέγονται στους διεκδικητές του έργου
Ένα ακόμη βήμα πραγματοποίησε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου με σκοπό την κατασκευή της μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο, καθώς ολοκλήρωση την αξιολόγηση των 12 εταιρειών και κοινοπραξιών που υπέβαλαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον στη σχετική πρόσκληση της εταιρείας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της θυγατρικής της ΔΕΗ, από την αξιολόγηση προέκυψε πως και οι 12 υποψήφιοι πληρούν τους όρους της πρόσκλησης.
Κάτι που σημαίνει πως μπορούν όλοι να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, το οποίο θα ακολουθήσει.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη φάση.
Στο πλαίσιό της, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερείς πληροφορίες για το project, ώστε να αξιολογήσουν αν θα υποβάλουν ή όχι δεσμευτική προσφορά, καθώς και το ύψος της.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η μονάδα βιομάζας θα έχει θερμική ισχύ 45 MW και ηλεκτρική 25 MW, ενώ θα είναι η μεγαλύτερη ανάλογη εγκατάσταση στη χώρα μας.
Θα εγκατασταθεί σε μία περιοχή έκτασης 58 στρεμμάτων στο Αμύνταιο, δίπλα στις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στον ομώνυμο Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ). Μάλιστα, θα συνδεθεί με τις εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί σήμερα ο ΑΗΣ.
Έτσι, αναμένεται να αναλάβει την τροφοδοσία της περιοχής με τηλεθέρμανση, όταν διακοπεί η λειτουργία του τοπικού ΑΗΣ.

Οι 12 ενδιαφερόμενες εταιρίες και κοινοπραξίες  

Ο αριθμός των «μνηστήρων» από τη χώρα μας και το εξωτερικό που πήραν μέρος από το στάδιο υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, καθώς και το προφίλ τους, επιβεβαίωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση του έργου.
Έτσι, από ελληνικής πλευράς, προτάσεις υπέβαλαν ο Όμιλος Μυτιληναίος, η Ηλέκτωρ του Ομίλου Ελλάκτωρ, καθώς και η ΤΕΡΝΑ μαζί με τη βελγική Electrabel, θυγατρική της γαλλικής Engie.
Το «παρών» έδωσε και η ΒΙΟΛΑΡ από τη Λάρισα, σε κοινοπραξία με ξένες επιχειρήσεις (Turboden, Zorlu, Kablitz, DhP).
Στις συμμετοχές εκτός συνόρων, συγκαταλέγονται η εσθονική Grannul Invest, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πέλετ στην Ευρώπη και διαθέτει έξι μονάδες συμπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η τσεχική ενεργειακή εταιρεία EP Holding, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός θερμότητας στην Τσεχία, η δεύτερη μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγός στη Σλοβακία, αλλά και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη στη Γερμανία.
Στο στάδιο υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος πήραν μέρος από το εξωτερικό και ο γαλλικός Όμιλος CNIM, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ενέργεια και τις βιομηχανικές κατασκευές, η Priit Uuemma από τη Βαλτική, η ισπανική ενεργειακή και κατασκευαστική SENER, καθώς και η Alfamar επίσης από την Ιβηρική.
Ενδιαφέρον επίσης εκδήλωσαν δύο κινεζικές εταιρείες, η Dongfang και η China Western Power Industrial.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης