Επιχειρήσεις

Με δάνειο non-recourse η χρηματοδότηση εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ – Σε διαπραγματεύσεις κοινοπραξία και τράπεζες

Με δάνειο non-recourse η χρηματοδότηση εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ – Σε διαπραγματεύσεις κοινοπραξία και τράπεζες
Πρόθεση του νέου ιδιοκτήτη είναι να αξιοποιήσει τον ΔΕΣΦΑ ως εφαλτήριο για την περεταίρω επέκταση των δραστηριοτήτων στην εγχώρια αγορά, αλλά και για την ανάπτυξη νέων δρόμων διέλευσης του φυσικού αερίου
Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία των Snam, Enagás και Fluxys, αφού πρώτα έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και αφού η κοινοπραξία εξασφαλίσει την αναγκαία τραπεζική χρηματοδότηση.
Αυτό άλλωστε αναφέρεται ρητώς στην ανακοίνωση της κοινοπραξίας για την αποδοχή από το ΤΑΙΠΕΔ της προσφοράς των 535 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες για την εξασφάλιση ενός, άνευ προσφυγής, χρηματοδοτικού πακέτου (non-recourse financing package) για την εξαγορά.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η υπογραφή των συμβάσεων για την εξαγορά εξαρτάται από την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που προβλέπει ο διαγωνισμός, αλλά και από την εγχώρια νομοθεσία αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους, μετά τις απαιτούμενες άδειες, συμπεριλαμβανομένης και της antitrust άδειας.

Δανεισμός χωρίς ευθύνη του δανειζόμενου

Σε ότι αφορά το είδος του δανεισμού που θα αναζητήσει η κοινοπραξία (non-recourse financing package), τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι σε αυτού του είδους τα δάνεια, ο δανειζόμενος δεν φέρει ευθύνη για τυχόν μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του, καθώς η τράπεζα έχει δεχθεί ως εχέγγυο το περιουσιακό στοιχείο που εξαγοράζεται.
Θεωρείται δανεισμός υψηλού ρίσκου για τις τράπεζες, οι οποίες σε περίπτωση αστοχίας δεν μπορούν να στραφούν με άλλο τρόπο κατά του δανειζόμενου παρά μόνο να πάρουν την ιδιοκτησία του περιουσιακού στοιχείου που έχει δοθεί ως εξασφάλιση.
Στα ελληνικά ενεργειακά πράγματα κατά το παρελθόν έχουμε συναντήσει αντίστοιχο δανεισμό από την Αγροτική Τράπεζα προς την αμερικανική Duke Energy, ύψους 62 εκατ. ευρώ, με ενέχυρο μετοχές της ΕΠΑ Αττικής.
Όταν το δάνειο σταμάτησε να εξυπηρετείται, καθώς η Duke έπαψε να ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, η Αγροτική Τράπεζα προχώρησε σε διαγωνισμό για την πώληση των μετοχών της ΕΠΑ που είχε στα χέρια της.
Ο διαγωνισμός ήταν άγονος και τελικώς η λύση δόθηκε από τη Shell που μετά από διαπραγματεύσεις δέχθηκε να πάρει το ποσοστό των μετοχών της Duke.
Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι ο ΔΕΣΦΑ το 2017 παρουσίασε EBITDA κοντά στα 177 εκατ. ευρώ, έχοντας οφέλη από μη επαναλαμβανόμενες ταρίφες και θετική καθαρή οικονομική θέση περίπου 5 εκατ. ευρώ καθώς και ταμειακά διαθέσιμα κοντά στα 228 εκατ. ευρώ.

Συνέργειες και ευκαιρίες ανάπτυξης δραστηριοτήτων

Πάντως η κοινοπραξία στην ανακοίνωση της αναφέρεται επίσης στις  συνέργειες που δημιουργούνται μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και του αγωγού TAP και οι οποίες μπορούν αναδείξουν την Ελλάδα σε κόμβο διαμετακόμισης φυσικού αερίου.
Αναδεικνύοντας την πρόθεση τους να αξιοποιήσουν την ΔΕΣΦΑ ως εφαλτήριο για την περεταίρω επέκταση των δραστηριοτήτων τους τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και κυρίως για την ανάπτυξη των δρόμων του φυσικού αερίου από τις πηγές της Ανατολής προς την Ευρώπη, η ιταλική Snam, η ισπανική Enagás και η βελγική Fluxys που είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι του TAP, δηλώνουν ότι μέσω του ΔΕΣΦΑ «θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν, την ανάπτυξη των υποδομών αερίου στην Ελλάδα, εκπληρώνοντας πλήρως την προοπτική της χώρας να γίνει κόμβος για το φυσικό αέριο».
Παράλληλα σημειώνουν ότι η δραστηριότητα τους θα μοχλεύσει την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς καθώς και άλλες διαμετακομιστικές πρωτοβουλίες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν ουσιαστικό ρόλο σε άλλους αγωγούς φυσικού αερίου όπως για παράδειγμα ο East Med.
Παράλληλα δηλώνουν ότι θα έχουν την ευκαιρία να μεταφέρουν τεχνικές και επιχειρησιακές δυνατότητες στον ΔΕΣΦΑ και να αναπτύξουν νέες χρήσεις και πηγές φυσικού αερίου (όπως το μεθάνιο για τις μεταφορές και το βιομεθάνιο), ώστε να συνεισφέρει αποφασιστικά στη μείωση των αερίων εκπομπών του θερμοκηπιου της χώρας.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η κοινοπραξία στη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τονίζει ότι θα μπορούσε να αναδειχθεί σε σημαντικό σταυροδρόμι για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού και το άνοιγμα νέων δρόμων για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Οι τρεις ευρωπαϊκές εταιρίες συμμετέχουν στην κοινοπραξία που εξαγόρασε το 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 535 εκατ. ευρώ, με ποσοστό 60% η Snam, και από 20% η Enagás και η Fluxys.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Snam, Marco Alverà, με αφορμή την κατακύρωση του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο της Ιταλίας στον τομέα των ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο.
«Είμαστε περήφανοι που βλέπουμε την αξία των Ιταλικών τεχνολογιών και δυνατοτήτων να αναγνωρίζονται σε αυτή τη συμφωνία. Με τους εταίρους μας Enagás και Fluxys δημιουργήσαμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή κοινοπραξία, η οποία ως βασικό στόχο έχει την περαιτέρω ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ, της ελληνικής αγοράς, της Ενεργειακής Ένωσης και του συνολικού ενεργειακού συστήματος της Μεσογείου» κατέληξε ο κ. Alverà.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης