Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ξεκινά τον Μάιο η μονάδα βιοαερίου της SK Κτηνοτροφικής στην Καρδίτσα – Σχέδια για νέα επένδυση στη Δυτική Ελλάδα

Ξεκινά τον Μάιο η μονάδα βιοαερίου της SK Κτηνοτροφικής στην Καρδίτσα – Σχέδια για νέα επένδυση στη Δυτική Ελλάδα
Η μονάδα θα μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 500 MW, την οποία και θα διαθέτει στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας
Σε αντίστροφη μέτρηση έχει μπει η ολοκλήρωση της επένδυσης βιοαερίου της εταιρείας SK Κτηνοτροφική στους Σοφάδες Καρδίτσας, η οποία αναμένεται να εγκαινιαστεί μέσα στον Μάιο.
Η μονάδα έχει ισχύ 500 KW, ενώ ετησίως θα αδρανοποιεί κτηνοτροφικά απόβλητα 20.000 τόνων.
Επισημαίνεται πως η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης σχεδιάζεται από το 2013.
Το βιοαέριο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο θα εκχέεται στο δίκτυο, ενώ η θερμότητα θα αξιοποιείται σε παρακείμενο θερμοκήπιο της ίδιας εταιρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία SK Κτηνοτροφική που είναι συμφερόντων του τραγουδιστή Σάκη Ρουβά έχει στα σκαριά μία ακόμη ανάλογη επένδυση στη Δυτική Ελλάδα.
Πρόκειται για μία μονάδα ίδιας δυναμικότητας, επίσης για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.
Το βιοαέριο, παράγεται από την αναερόβια χώνευση κτηνοτροφικών κυρίως αποβλήτων (λύματα από χοιροστάσια, βουστάσια), αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων, καθώς και από αστικά οργανικά απορρίμματα.
Αποτελείται από 65% μεθάνιο και 35% διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά, μέσω της τροφοδοσίας του σε μηχανές εσωτερικής καύσης, σε καυστήρες αερίου ή σε αεροστρόβιλο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Παραγωγή ενέργειας με ταυτόχρονη διαχείριση αποβλήτων

Η ανάπτυξη και εγκατάσταση τεχνολογιών βιοαερίου αποτελεί μία εναλλακτική λύση με σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς προσφέρει περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια και ταυτόχρονα επιλύει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Υπολογίζεται ότι 1.000.000 τόνοι αποβλήτων παρέχουν αρκετό βιοαέριο για την παραγωγή ενός MW ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως για δέκα περίπου χρόνια.
Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας οδήγησε στην παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων ζωικών αποβλήτων, δημιουργώντας οξύ πρόβλημα στην επεξεργασία και τη διάθεση τους στο περιβάλλον.
Στις περιπτώσεις αυτές, πέρα από την οικονομική και περιβαλλοντικά αποδεκτή ανακύκλωση των αποβλήτων, η ανάπτυξη των τεχνολογιών βιοαερίου επιτρέπει επίσης την εξοικονόμηση χρημάτων για τους αγρότες, την απόδοση της λίπανσης, αλλά και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Μια τέτοια μονάδα δεν παρέχει μόνο τη δυνατότητα αξιοποίησης του ενεργειακού δυναμικού του βιοαερίου, αλλά συμμετέχει παράλληλα και στη συνολική επεξεργασία των αποβλήτων της γεωκτηνοτροφικής δραστηριότητας που τα παράγει, μειώνοντας το ρυπαντικό τους φορτίο, και μάλιστα του πιο βεβαρημένου κλάσματος, σε ποσοστό πάνω από το 50%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης