Επιχειρήσεις

BofA: Αναβαθμίζει σε neutral τη σύσταση Εθνικής, Eurobank και αυξάνει τις τιμές στόχους

BofA: Αναβαθμίζει σε neutral τη σύσταση Εθνικής, Eurobank και αυξάνει τις τιμές στόχους
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει προβληματικό μέχρι το 2019
Σε σημαντική αύξηση των τιμών στόχων των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής προχώρησε σήμερα η Bank of America Merrill Lynch, ενώ για τις δύο τελευταίες αναβάθμισε και τη σύσταση σε neutral (ουδετερότητα), από underperform προηγουμένως.
Ειδικότερα, στην σημερινή (19/4/2018) 28σέλιδη έκθεσή της υπό τον τίτλο "A defining year: upgrade Eurobank and NBG" (ένα καθοριστικό έτος: αναβαθμίζουμε τη Eurobank και Εθνική) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η BofA τοποθετεί πλέον την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 1,60 ευρώ, από 1,36 ευρώ προηγουμένως, της Eurobank στα 1,14 ευρώ, από 0,65 ευρώ προηγουμένως, της Εθνικής στα 0,32 ευρώ, από 0,25 ευρώ προηγουμένως, ενώ για την Πειραιώς μειώνει την τιμή στόχο στα 3,23 ευρώ, από 3,26 ευρώ προηγουμένως.
Η σύσταση για την Eurobank και την Εθνική αναβαθμίζεται σε neutral, ενώ για την Alpha Bank και την Πειραιώς παραμένει σε underperform, ήτοι για αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς.
Συμφωνα με την BofA, αν και οι αναφορές στον ελληνικό Τύπο τονίζουν ότι και οι 4 ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι λεπτομέρειες παραμένουν ακόμη ασαφείς.
Μάλιστα υπενθυμίζει τη μόνιμη στάση της απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, καθώς το ζήτημα των προβληματικών δανείων παραμένει σημαντικό, αν και η νέα δέσμη εργαλείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση των μειώσεων NPL μπορεί να αναβάλει τις ρυθμιστικές παρεμβολές.
Όπως αναφέρει "χαιρετίζει" την (πιθανή) "κανονιστική υπομονή" και θεωρεί θετική για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα.
Γι' αυτό το λόγο στην τρέχουσα ανάλυση κάνει μια "βαθιά βουτιά" στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων, αξιολογώντας τις δυνατότητες των τραπεζών να αξιοποιήσουν την επόμενη διετία.

Οι αναδιαρθρώσεις κάνουν τη διαφορά

Οι αναβαθμίσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας υποστηρίζονται από την συγκέντρωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του επιχειρηματικού τομέα στον κωδικό Commerce and Services, ένα τμήμα που κατέγραψε ανάκαμψη τα τελευταία δύο χρόνια.
Η BofA πιστεύει ότι αυτό μπορεί βοηθήσει τις δύο τράπεζες να αποδώσουν πιο σημαντικές και λιγότερο δαπανηρές εκροές κατά τις αναδιαρθρώσεις σε σχέση με τις άλλες δύο τράπεζες.
Βλέπει επίσης το 2018 ως έτος όπου η Eurobank θα μπορούσε να καρπωθεί τα οφέλη από τις μεγάλες μειώσεις των spread των επιχειρηματικών δανείων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Alpha Bank και Πειραιώς: Και οι δύο U / P, διαφορετικά προβλήματα

Η BofA εκτιμά ότι οι μειώσεις των προβληματικών δανείων για την Alpha Bank και την Πειραιώς θα είναι κοστοβόρες, αλλά για διαφορετικούς λόγους.
Ενώ η Πειραιώς έχει κάνει αξιέπαινες προσπάθειες αναδιάρθρωσης, οι συνεχιζόμενες υψηλές εισροές νέων απομειωμένων δάνεια, τα οποία δεν θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις διαρροής, θα μπορούσαν να είναι δαπανηρά, δεδομένου ότι οι επιδιωκόμενοι στόχοι είναι υψηλότεροι την περίοδο 2018/19.
Συγκριτικά, η Alpha Bank έχει επιβραδύνει τις αναδιαρθρώσεις, διαθέτοντας τη χαμηλότερη αναλογία εκροών απομειωμένων δανείων.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει προβληματικό μέχρι το 2019

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν μεγάλη σημασία για τα προβλήματα των NPLs.
Ωστόσο, παρά τα πιθανά οφέλη, η BofA εκτιμά ότι αυτό ωθεί το κόστος στα επόμενα χρόνια.
Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα ενδέχεται να είναι σε θέση να αναδιοργανώσουν αρκετά κακά δάνεια κατά την ερχόμενη χρονιά, διατηρώντας σε αξιοπρεπή επίπεδα την κάλυψη, προσαρμοσμένα για τα ελληνικά βιβλία με τον κωδικό OREO ("other real estate owned"), αλλά δεν πιστεύει ότι η Alpha Bank και η Πειραιώς θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο.
Ο δείκτης κάλυψης θα μειωθεί στο 43-44% για την Πειραιώς και την Alpha Bank έως το 2019, προσαρμοσμένο στα χαρτοφυλάκια OREOs.
Αυτά τα επίπεδα είναι χαμηλά δεδομένης της δουλειάς που θα πρέπει να κάνουν μετά το 2019.
Ο κίνδυνος είναι σημαντικές μελλοντικές επιβαρύνσεις - τα στοιχεία δείχνουν ότι πραγματοποιούνται πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στη συγκεκριμένη πλατφόρμα κάτω από την αγοραία αξία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης