Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με κυρώσεις την Τουρκία για την αγορά πυραύλων από τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με κυρώσεις την Τουρκία για την αγορά πυραύλων από τη Ρωσία
Νέα «βολές» της Ουάσιγκτον εναντίον της Τουρκίας για τα πυραυλικά συστήματα S-400
Με επιβολή κυρώσεων απειλεί εκ νέου την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για αγορά αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400.
Όπως αναφέρει το State Department, η αγορά από την Τουρκία των αντιαεροπορικών συστοιχιών S-400 ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, σύμφωνα με τον νόμο CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA, νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων).
Η συμφωνία για την αγορά του συστήματος S-400 από την Άγκυρα, αξίας περίπου 2,5 δισ. δολαρίων, έχει προκαλέσει τις ανησυχίες της Δύσης, καθώς το σύστημα δεν μπορεί να ενσωματωθεί στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ.
Στο πλαίσιο της υπόσχεσης συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι ενσωματώνουν τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα όπλα, ώστε να λειτουργούν μαζί, καθώς και να μοιράζονται τη διοίκηση σε όλη τη συμμαχία.
Η Μόσχα θα προμηθεύσει αρχικά τους πυραύλους S-400 στην Άγκυρα από το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Τον περασμένο Μάρτιο, Αμερικανοί Γερουσιαστές ζήτησαν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, εκφράζουντας προβληματισμό και δυσαρέσκεια για την αντισυμμαχική συμπεριφορά της Άγκυρας.
Οι Γερουσιαστές κάλεσαν μάλιστα την Ουάσιγκτον να μην υποκρίνεται πως έχει κοινά συμφέροντα με την Τουρκία και να καταλάβει ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον μία φιλική προς τις Η.Π.Α. χώρα.
Μάλιστα, εξέφρασαν τον φόβο για ένα «νέο Πακιστάν», καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος προωθεί μία σκληρή ισλαμική ατζέντα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης