Εξοικονομώ

Κατασκευή «πράσινου» σπιτιού: Τα σημεία - κλειδιά πριν την τελική απόφαση

Κατασκευή «πράσινου» σπιτιού: Τα σημεία - κλειδιά πριν την τελική απόφαση
Η ανέργεση κτιρίων (των οποίων οι ενεργειακές ανάγκες στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης) πρέπει να καλύπτονται πλήρως μέσω συστημάτων εκμετάλλευσης των γεωθερμικών ενεργειακών πόρων, όπου η αναγκαία για τις αντλίες θερμότητας ηλεκτρική ενέργεια να παράγεται μέσω φωτοβολταϊκών στοιχείων
«Πράσινο» σπίτι και εξοικονόμηση ενέργειας πάνε πακέτο. Δεν πρόκειται για μια αυθαίρετη δήλωση ούτε τασσόμαστε υπέρ της γενικής απλούστευσης.
Απλά καταγράφουμε τα πράγματα ως έχουν με γνώμονα την σωστή και έγκυρη ενημέρωση.

Την περασμένη βδομάδα η στήλη «μίλησε» για το πράσινο σπίτι και για τις γενικές πληροφορίες που το αφορούν.
Ωστόσο, σήμερα (19/4) θα μάθουμε τα πιο σημαντικά σημεία που διέπουν την κατασκευή του «πράσινου» σπιτιού, έτσι ώστε να έχουμε μια γενική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση γύρω από αυτό το σημαντικό πράσινο εργαλείο.

«Ο σχεδιασμός του κτιρίου μας  ξεκινάει έχοντας ως άξονα το τοπικό κλίμα ή και το μικρόκλιμα.
Οι καιρικές συνθήκες της περιοχής είναι αυτές που θα μας υποδείξουν το σχεδιασμό και το τι υλικά θα χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρούνης Ευστάθιος στο worldenergynews.gr, έχοντας ειδίκευση στην κατασκευή πράσινων σπιτιών με την τεχνική εταιρεία «Έργω ΜΕΠΕ» που δραστηριοποιείται στο νομό Μεσσηνίας.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Δεύτερο βήμα είναι να κάνουμε ένα σωστό βιοκληματικό σχεδιασμό, ο οποίος επιδιώκει την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης με τη όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένη χρήση παθητικών συστημάτων δροσισμού και θέρμανσης.
Τρίτο βήμα είναι η επιλογή των δομικών υλικών, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις θερμικές και οπτικές τους ιδιότητες, όσο και την τοξικολογική τους δράση.
Τέταρτο βήμα είναι η επιλογή των κατάλληλων ενεργητικών συστημάτων τα οποία θα βοηθήσουν την κατασκευή μας, στην παράγωγη ενέργειας και την ελάχιστη κατανάλωση της για τις λειτουργικές της ανάγκες.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι η ανέγερση κτιρίων, π.χ. βιομηχανικών μονάδων, κτιρίων γραφείων, κτιρίων κατοικίας, σχεδιασμένων έτσι ώστε αφενός να καλύπτονται πλήρως οι ενεργειακές τους ανάγκες και αφετέρου στο ετήσιο ισοζύγιο να είναι μηδενική η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με εκπομπές βλαβερών για το περιβάλλον αερίων».



Όσον αφορά στο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας, αρκετά διαφωτιστική ήταν η απάντηση καθώς, «ένα πράσινο σπίτι σε σχέση με ένα συμβατικό μπορεί να έχει από 70% έως και 100% εξοικονόμησης ενέργειας με το κατάλληλο συνδυασμό των πιο πάνω βημάτων. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε συνδυασμό με την αποθήκευση και την έξυπνη κατανάλωσή της μας δίνει αυτά τα ποσοστά».
Παράλληλα, το μυαλό όλων μας μετά από αυτά τα δεδομένα, ανατρέχει στο οικονομικό και το αν μπορεί η τσέπη μας να «σηκώσει» μια τέτοια επένδυση.
Ο κ. Μπαρούνης υπογράμμισε ότι: «Η απάντηση μου είναι ότι το κοστολόγιο για την κατασκευή μιας πράσινης κατοικίας δεν είναι ποτέ σταθερό αφού όπως αναφέρθηκα και νωρίτερα όλα ξεκινάνε από το μικροκλίμα της περιοχής. Έτσι η κάθε πράσινη κατοικία είναι μοναδική και ιδιαίτερη. Το πραγματικό όμως ερώτημα αυτή την εποχή δεν είναι το πόσο κοστίζει μία τέτοια κατασκευή αλλά το πόσο κοστίζει η συντήρησή και η λειτουργία της όπου εκεί τα κόστη είναι καθημερινά και συσσωρεύονται».
Μπορεί το νούμερο να απουσιάζει από την απάντηση, αλλά το ότι η απόσβεση των χρημάτων σε μια κύρια κατοικία αντιστοιχεί σε 10-15 χρόνια σίγουρα δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για την ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης