Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Άδεια προμήθειας ρεύματος στην Ελλάδα απέκτησε η εξαγορασθείσα από τη ΔΕΗ, EDS International

Άδεια προμήθειας ρεύματος στην Ελλάδα απέκτησε η εξαγορασθείσα από τη ΔΕΗ, EDS International
Ο νέος πάροχος ανήκει στην σκοπιανή Energy Delivery Solutions EDS, η οποία περνά στον έλεγχο της ΔΕΗ έναντι 4,8 εκατ. ευρώ
Μία ακόμη άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή τη φορά στην Ελλάδα, απέκτησε η εταιρία EDS International με έδρα τη Σλοβακία.
Έτσι μετά την π.ΓΔΜ, τη Σερβία, το Κόσσοβο, την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία η εταιρία που σύντομα θα δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα αφού απέκτησε άδεια ισχύος 50 MW.
Η σχετική απόφαση της ΡΑΕ που έχει ημερομηνία 7 Μαρτίου του 2018 αναρτήθηκε μόλις χθες (16/4) στην ιστοσελίδα της Αρχής και όπως αναφέρει η άδεια ισχύει για 20 χρόνια (δηλαδή έως το Μάρτιο του 2038) με δυνατότητα επέκτασης της για ακόμη 20 χρόνια.
Επίσης στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η εταιρία EDS International ανήκει κατά 100% στην Energy Delivery Solutions EDS DOO των Σκοπίων.
Η χορήγηση της συγκεκριμένης άδειας λοιπόν, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον δεδομένου ότι μόλις την προηγούμενη Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε την εξαγορά έναντι 4,8 εκατ. ευρώ της εταιρίας EDS που εδρεύει στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Μάλιστα η ΔΕΗ στη σχετική ανακοίνωση της αναφέρει ότι η εξαγορά αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων της, ειδικά στην περιοχή των Βαλκανίων όπου επιδιώκει να καταστεί ηγετική δύναμη ενόψει και της επερχόμενης ενοποίησης των αγορών ενέργειας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τα τέλη του 2016 το αίτημα χορήγησης άδειας

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η EDS International είχε υποβάλει το αίτημα της στη ΡΑΕ από το Δεκέμβριο του 2016.
Η Αρχή χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο για να το αξιολογήσει και η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε αφού η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει την πρόθεση της να εξαγοράσει τον Όμιλο EDS τον Ιανουάριο του 2018.     
Στην πρώτη ανακοίνωση της γύρω από την προοπτική εξαγοράς η ΔΕΗ μιλούσε για την εξαγορά του Ομίλου EDS, στη FYROM.
Μάλιστα ανέφερε ότι η EDS, η οποία ιδρύθηκε το 2012, έχει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσσοβο και πρόσθετε ότι ο όμιλος EDS είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX), διαθέτει άδειες trading ηλεκτρικής ενέργειας στην Σερβία, το Κόσσοβο, την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.
Σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, η EDS είναι βασικός συμμετέχων στο απελευθερωμένο κομμάτι της ηλεκτρικής αγοράς προμήθειας της π.ΓΔΜ και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις σε ένα χαρτοφυλάκιο πελατών 320 MW με περισσότερους από 50 υπαλλήλους.
Επίσης η ΔΕΗ ανέφερε ότι η EDS αναπτύσσει δραστηριότητα και στη λιανική αγορά της Σερβίας όπου έχει χαρτοφυλάκιο πελατών 10 ΜW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης