Τελευταία Νέα
Commodities

Νorsk Hydro: Ρωσία και Βραζιλία οδηγούν σε έλλειψη εφοδιασμού με αλουμίνιο

Νorsk Hydro: Ρωσία και Βραζιλία οδηγούν σε έλλειψη εφοδιασμού με αλουμίνιο
Οι τιμές του αλουμινίου εκτοξεύθηκαν σε υψηλό έξι ετών στο London Metal Exchange την Δευτέρα 16/4/2018, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που ξεκίνησε όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στη  UC Rusal, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο
Η παγκόσμια αγορά αλουμινίου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ελλείψεις εφοδιασμού λόγω των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των περικοπών παραγωγής της Norsk Hydro στη Βραζιλία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hydro στο Reuters τη Δευτέρα 16/4/2018.
Από τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι τους παραγωγούς σόδας, όλοι ανησυχούν για τις παραδόσεις και τις έντονες αυξήσεις των τιμών, δήλωσε ο Svein Richard Brandtzaeg σε συνέντευξή του.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η παραγωγή της Hydro από το εργοστάσιο αλουμινίου Albras στη Βραζιλία περιορίσθηκε στο ήμισυ, όπως είχε προειδοποίησει προηγουμένως, εξαιτίας μιας ανεπίλυτης διαμάχης με την μονάδα αλουμίνας Alunorte, η οποία προμηθεύει την βασική πρώτη ύλη.
"Αν αυτό διαρκέσει πολύ, είναι πιθανό ότι θα οδηγήσει επίσης σε περικοπές παραγωγής στα νορβηγικά μεταλλουργικά εργοστάσια, τα οποία επίσης λαμβάνουν αλουμίνα από την Alunorte", δήλωσε ο Brandtzaeg.
"Αυτό δεν είναι θετικό για τη βιομηχανία αλουμινίου. Έχουμε μακροχρόνιους πελάτες που αναζητούν σταθερές σχέσεις και οι πελάτες μας που ασχολούνται με το αυτοκίνητο ανησυχούν ιδιαίτερα, τόσο από τις τιμές όσο και από το κόστος των ασφαλίστρων αποστολής ", πρόσθεσε.
Οι τιμές του αλουμινίου εκτοξεύθηκαν σε υψηλό έξι ετών στο London Metal Exchange την Δευτέρα 16/4/2018, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που ξεκίνησε όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στη  UC Rusal, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο.
"Υπάρχει έλλειψη αλουμίνας, και θα υπάρξει έλλειψη αλουμινίου εκτός και αν η Rusal μπορεί να βρει νέες αγορές αρκετά γρήγορα", δήλωσε ο Brandtzaeg στην έδρα της Hydro στο Όσλο.
Η Rusal θα μπορούσε ενδεχομένως να διατηρήσει την παραγωγή της, εξάγοντας περισσότερο τις ασιατικές χώρες, αν και αυτό θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία της περιφερειακής αγοράς, πρόσθεσε.
"Το μέταλλο θα παραμείνει μέρος της παγκόσμιας ισορροπίας και θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες εξαγωγές από την Ασία στις ευρωπαϊκές αγορές, ιδιαίτερα επειδή η Κίνα αντιμετωπίζει περιορισμούς στις εξαγωγές στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Brandtzaeg.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump επέβαλε τον περασμένο μήνα δασμούς εισαγωγής 10% για το αλουμίνιο και 25% για χάλυβα για την προστασία των αμερικανών παραγωγών μετάλλων από τι;  φτηνές εισαγωγές.
Η δήλωση ανωτέρας βίας της  Rio Tinto σχετικά με ορισμένες συμβάσεις πελατών, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ για τη Rusal, αύξησε επίσης τις τιμές αλουμνίου τη Δευτέρα.
Οι περικοπές της Hydro στην Albras, το μεγαλύτερο εργοστάσιο αλουμινίου της Νότιας Αμερικής με ετήσια δυναμικότητα 460.000 τόνων, ανέρχονται σε 230.000 τόνους ετησίως και θα διαρκέσουν έως ότου η Alunorte επιστρέψει στην πλήρη δυναμικότητά της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης