Commodities

Tο πετρέλαιο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 80 δολ. εάν συνεχιστούν οι επιδρομές στη Συρία

Tο πετρέλαιο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 80 δολ. εάν συνεχιστούν οι επιδρομές στη Συρία
Η Συρία παράγει αμελητέες ποσότητες πετρελαίου, αλλά είναι το σημείο αναφοράς στις τιμές του πετρελαίου
Μπορεί οι αεροπορικές επιδρομές της Σαββάτου να προκάλεσαν μια περιορισμένη αντίδραση στην αγορά του πετρελαίου, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αποκλείεται το αργό να φτάσει τα 80 δολάρια, εάν η αντίδραση της Συρίας είναι έντονη.
Η Συρία παράγει αμελητέες ποσότητες πετρελαίου, αλλά είναι το σημείο αναφοράς στις τιμές του πετρελαίου.
Αν και είναι ασαφές αν ο στρατηγικός στόχος των αεροπορικών βομβαρδισμών - να πλήξει τα αποθέματα χημικών όπλων της Συρίας - έχει επιτευχθεί, η δράση γίνεται αντιληπτή ως ένα ενιαίο χτύπημα που μπορεί να προκαλέσει μια ολοκληρωτική σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων του Assad με τη Δύση.
«Νομίζω ότι η αγορά θα είναι αρκετά χαλαρή στο περιθώριο των αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες ήταν περιορισμένες», ανέφερε ο Robin Mills, Διευθύνων Σύμβουλος της Qamar Energy και πρώην στέλεχος της Shell.
«Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί, καθώς οι πρόσφατες επιδρομές είχαν ήδη προεξοφληθεί», δήλωσε ο Eugen Weinberg, επικεφαλής της έρευνας βασικών προϊόντων της Commerzbank.
«Το αργό ξεπέρασε τις περισσότερες προσδοκίες για αυτή την εποχή του έτους και μπορεί να υποχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα... δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η γεωπολιτική έχει υπολογιστεί στο ράλι της περασμένης εβδομάδας», δήλωσε ο Amrita Sen, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Energy Aspects.
Παρ' όλα αυτά οι αναλυτές δεν απέκλεισαν μια κίνηση προς τα 80 δολάρια το βαρέλι στο εγγύς μέλλον.
Οι αεροπορικές επιδρομές θα επιδεινώσουν τις πιθανόν ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης ενόψει της 12ης Μαΐου, προθεσμίας έως την οποία ο Πρόεδρος Donald Trump θα πρέπει να ανανεώσει ή να άρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν.
Σύμφωνα με την γενική αίσθηση των αναλυτών, υπάρχει υψηλή πιθανότητα ο Trump να ανανεώσει τις κυρώσεις στο Ιράν.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης