Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυραυλική επίθεση στη Συρία από ΗΠΑ και συμμάχους, ποιοί οι στόχοι - Μέυ: Νόμιμη και αναγκαία η επίθεση

Πυραυλική επίθεση στη Συρία από ΗΠΑ και συμμάχους, ποιοί οι στόχοι - Μέυ: Νόμιμη και αναγκαία η επίθεση
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας εξαπέλυσαν συντονισμένες επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος
(upd)Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση ενάντια στη Συρία σε συνεργασία με την Γαλλία και τη Βρετανία.
Αρκετές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, τονίζοντας ότι είδαν σύννεφα καπνού στην ανατολική πλευρά της πόλης.
Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν επί μία ώρα εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία έστειλαν ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, ενώ το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την όλη επιχείρηση.

H Tερέζα Μέυ, δήλωσε ότι η επιχείρηση έχει απόλυτη επιτυχία με συγκεκεριμένη στοχοποίηση και το ξεκάθαρο μηνυμά της είναι η αποτροπή της χρήσης των χημικών όπλων, για το οποίο ευθύνεται το καθεστώς Άσσαντ.
Η απόφαση ωρίμασε την περασμένη Πέμπτη όταν συναντήθηκε η βρετανική πλευρά με την αμερικανική και την γαλλική.
Ο βασικός στόχος είναι το μήνυμα στο καθεστώς Άσσαντ.
Οι βασικοί στόχοι εντοπίστηκαν 50 μίλια δυτικά της Χόμς και με πλήρη και απόλυτη στοχοποίηση.
Η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι δεν ζήτησε την υποστήριξη του Κοινοβουλίου με στόχο να προστατεύσει την ασφάλεια του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων που λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση.
Επίσης σε ερώτηση των Sunday Times γιατί δεν κινείται κατά του μαύρου χρήματος των Ρώσων στον βαθμό που το κάνουν οι ΗΠΑ ανέφερε ότι υπάρχουν έρευνες σε εξέλιξη και θα υπάρξουν κινήσεις ανάλογα με τα αποτελέσματα.
Την Δευτέρα θα μιλήσει στο κοινοβούλιο.
Η Τερέζα Μέυ επίσης εξέφρασε τις αμφιβολλίες της αν το καθεστώς Άσσαντ θα σταματήσει την χρήση των χημικών
Αναλυτικά, η βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι τα πυραυλικά χτυπήματα έγιναν ως απάντηση στη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς στην Ντούμα, κάτι για το οποίο υπάρχει «ένα σημαντικό σώμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών ασφαλείας».
Μεταξύ άλλων, η κ. Μέι είπε ότι υπάρχουν ανεξάρτητες μαρτυρίες πως η επίθεση στην Ντούμα έγινε με τις βόμβες-βαρέλια συχνά χρησιμοποιούν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς και ότι την ώρα της επίθεσης πάνω από την περιοχή πετούσαν ελικόπτερα της Αστυνομίας.
«Καμία άλλη ομάδα πλην του καθεστώτος δε θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία τέτοια επίθεση», είπε η κ. Μέι, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση Άσαντ έχει ιστορικό χρήσης χημικών ουσιών κατά πολιτών.
Το συμπέρασμα, ως εκ τούτου, είπε η κ. Μέι, ήταν πως είναι «εξαιρετικά πιθανό» το συριακό καθεστώς να έχει την ευθύνη για το ό,τι συνέβη στην Ντούμα.
Χαρακτήρισε δε «παράλογη» τη ρωσική κατηγορία ότι η επίθεση στην Ντούμα ήταν σκηνοθετημένη από τη Βρετανί

Ο Τζέρεμυ Κόρμπιν των Εργαιτκών χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς παράνομους και σημείωσε ότι οι βόμβες δεν θα οδηγήσουν σε λύση του προβλήματος.


Το διάγγελμα Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια στρατιωτική επιχείρηση μαζί με την Γαλλία και τη Βρετανία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία.
Δήλωσε ότι διέταξε επιθέσεις ακριβείας ενάντια σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.

«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι», δήλωσε ο Μάτις υπενθυμίζοντας το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 στη στρατιωτική βάση του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα που είχε αποδοθεί στη Δαμασκό.
«Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Είναι καιρός όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν επειγόντως και να βάλουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία υποστηρίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη», κατέληξε.

Oι στόχοι που χτυπήθηκαν

Η ερευνητική μονάδα, που χτυπήθηκε, πιστεύεται πως ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη, δοκιμή και παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων.
Η πρώτη εγκατάσταση στη Χομς πιστεύεται ότι περιείχε μεγάλες ποσότητες αερίου σαρίν ενώ η δεύτερη, πέραν από υλικό, φιλοξενούσε και κέντρο διοίκησης, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός των αμερικανών ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.
Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι επελέγησαν και οι επιχειρήσεις εκτελέστηκαν με μέριμνα να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για ξένες δυνάμεις, σε μια έμμεση αναφορά στους ρώσους στρατιώτες που υπηρετούν στη Συρία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι τα δυτικά βλήματα δεν πλησίασαν τις δύο μεγάλες βάσεις που διαθέτει στη Συρία, τη ναυτική βάση στην Ταρτούς και την αεροπορική μονάδα Χμέιμιμ. Για τρεις άμαχους τραυματίες στη Χομς κάνει λόγο το συριακό κρατικό πρακτορείο SANA, ενώ το ρωσικό πρακτορείο Sputnik τοποθετεί τον αριθμό των τραυματιών σε έξι.

Ρωσία: Περισσότερους από 100 πυραύλους εκτόξευσαν ΗΠΑ και σύμμαχοι εντάντια στη Συρία


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εκτόξευσαν περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον της Συρίας και «ένας σημαντικός αριθμός» απ' αυτούς αναχαιτίσθηκε από τις συριακές δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρούζ και πύραυλοι αέρος-εδάφους εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία από τη θάλασσα και τον αέρα εναντίον συριακών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Ένας σημαντικός αριθμός» από τους πυραύλους αυτούς καταρρίφθηκε από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η Συρία αναχαίτισε τις αμερικανικές και συμμαχικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που είχε παραχθεί από τη Σοβιετική Ένωση και στον οποίο περιλαμβάνεται το πυραυλικό σύστημα Buk.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η Συρία αναχαίτισε τις αμερικανικές και συμμαχικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που είχε παραχθεί από τη Σοβιετική Ένωση και στον οποίο περιλαμβάνεται το πυραυλικό σύστημα Buk.
Η Συρία υποστηρίζει ότι μαζί με τους συμμάχους της «απορρόφησε» την επίθεση από τις δυνάμεις της Δύσης, ενώ οι στόχοι που επλήγησαν είχαν εκκενωθεί πριν από μέρες, χάρη σε ρωσική προειδοποίηση.
«Απορροφήσαμε το πλήγμα», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος στην περιφερειακή συμμαχία που υποστηρίζει τη Δαμασκό.
«Είχαμε μια έγκαιρη προειδοποίηση για το πλήγμα από τους Ρώσους και όλες οι στρατιωτικές βάσεις είχαν εκκενωθεί πριν από λίγες ημέρες. Περίπου 30 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά την επίθεση και το ένα τρίτο απ' αυτούς καταρρίφθηκαν», πρόσθεσε.

Ντάνφορντ: Δεν προβλέπεται συνέχεια επιθέσεων

Ο αρχηγός του γαλλικού γενικού επιτελείου στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ, ήταν παρών κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.
Ο στρατηγός Ντάνφορντ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται κάποια άλλη επιχείρηση και διευκρίνισε πως οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μεγάλη παρουσία στη χώρα, και πως η Μόσχα δεν είχε ειδηοποιηθεί εκ τον προτέρων για την επέμβαση.
"Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος", δήλωσε νωρίτερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Αντίστοιχα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Το καθεστώς της Δαμασκού καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τονίζοντας ότι είναι "καταδικασμένη να αποτύχει", ενώ τη χαρακτήρισε μια "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν πως οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν 13 πυραύλους.

Έντονη η αντίδραση της Ρωσίας

Οι ενέργειες που έγιναν σήμερα το βράδυ στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και Τη Γαλλία δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ. "Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες", τόνισε ο Αντόνοφ. "'Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδινο και το Παρίσι", πρόσθεσε.
«Ο συριακός λαός δοκιμάσθηκε πρώτα από την 'Αραβική άνοιξη', μετά από το Ισλαμικό Κράτος, τώρα από έξυπνους αμερικανικούς πυραύλους. Η πρωτεύουσα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης, που προσπαθεί επί χρόνια να επιβιώσει υφιστάμενη μια τρομοκρατική επιδρομή, δέχθηκε επίθεση», έγραψε στο Facebook η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας ακριβώς τη στιγμή που είχε μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», πρόσθεσε.

Έκτακτη συνεδρίαση συγκαλεί σήμερα (14/4) το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Δαμασκό της Συρίας.
Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο Anadolu, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία κλήθηκαν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες για να ενημερώσουν τις χώρες που μετέχουν στη συμμαχία για τις πυραυλικές επιθέσεις τους ενάντια στοχευόμενων στόχο στη Συρία με σκοπό να εξολοθρεύσουν εργοστάσια παρασκευής χημικών όπλων.

Δείτε εδώ ζωντανά όλες τις εξελίξεις από το RT

Tελευταία δημοσίευση 10:58

wwww.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης