Διεθνή

Το Ιράκ καθυστερεί τη δημοπρασία για 11 πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου

Το Ιράκ καθυστερεί τη δημοπρασία για 11 πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου
Προχωρεί σε τροποποίηση της σύμβασης για τα πετραλαϊκά δικαιώματα
Το Ιράκ καθυστερεί την δημοπράτηση 11 πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου, μεταθέτοντας την ημερομηνία υποβολής προσφορών μετά την εισαγωγή αλλαγών στη σύμβαση, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Το υπουργείο πετρελαίου επαναπροσδιόρισε τη δημοπρασία για τις 25 Απριλίου.
Οι διεθνείς εταιρείες ενέργειας θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στην διαδικασία επειδή η προοπτική των αποθεμάτων αργού πετρελαίου υπερτερεί της έλλειψης σαφήνειας της νέας σύμβασης, ανέφεραν οι αναλυτές της Wood Mackenzie Ltd. και του Ινστιτούτου Ενέργειας του Ιράκ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου πετρελαίου Asim Jihad δήλωσε στο Bloomberg  ότι αγνοούσε οποιαδήποτε αναβολή της δημοπρασίας, η οποία αρχικά είχε ορισθεί για τις 15 Απριλίου. Το υπουργείο είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι θα εφάρμοζε ένα νέο «υβριδικό» τύπο σύμβασης πετρελαϊκών δικαιωμάτων.
Το Ιράκ κάλεσε εταιρείες όπως η Eni και η Lukoil να υποβάλουν προσφορά για τα  δικαιώματα διερεύνησης και ανάπτυξης πεδίων στα σύνορά της με το Ιράν και το Κουβέιτ.
Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, πολλοί, αν όχι όλοι οι 16 δυνητικοί πλειοδότες - πετρελαϊκές εταιρείες καθώς και μικρότερες εταιρείες ενέργειας - θα είχαν στην διάθεσή τους μόνο δύο ημέρες να μελετήσουν το  σχέδιο  της νέας σύμβασης του υπουργείου πριν από τη δημοπρασία, σύμφωνα με τον Luay Al Khatteeb , εκτελεστικό διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας του Ιράκ.
"Όλοι θα ενδιαφέρονται, αλλά πρέπει να ελέγξουν εάν η σύμβαση είναι ευνοϊκή για επενδύσεις", δήλωσε ο Al Khatteeb.
Στις προηγούμενες ενεργειακές δημοπρασίες του Ιράκ, η κυβέρνηση «κατόρθωσε να εξασφαλίσει το ενδιαφέρον των διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών, τους έφερε να υπογράψουν και σύντομα μετά την υπογραφή η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης ξεκίνησε. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για να προσελκύσεις επενδυτές ".
Οι ξένες επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για το Ιράκ που έχει στόχο να αντλήσει 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πετρελαίου μέχρι το 2020, μετά από  δεκαετίες συγκρούσεων και κυρώσεων.
Η παραγωγή έχει σημειώσει άνοδο τα τελευταία χρόνια, μετατρέποντας το Ιράκ σε δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών.
 Το Ιράκ αντλούσε 4,33 εκατ. Βαρέλια αργού την ημέρα τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης