Τελευταία Νέα
Commodities

ΟΠΕΚ: Στο 150% ανήλθε το επίπεδο συμμόρφωσης απέναντι στη συμφωνία για το πετρέλαιο τον Μάρτιο 2018

ΟΠΕΚ: Στο 150% ανήλθε το επίπεδο συμμόρφωσης απέναντι στη συμφωνία για το πετρέλαιο τον Μάρτιο 2018
Το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία ανήλθε στο 120%
Με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η συμμόρφωση των χωρών του ΟΠΕΚ απέναντι στη συμφωνία για τις περικοπές στο πετρέλαιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα (12/4) ο Οργανισμός στη μηνιαία του έκθεση, εκτιμώντας παράλληλα ότι η αγορά θα επιστρέψει σε ισορροπία μέσα στο τρέχον έτος.
Ειδικότερα, το ποσοστό συμμόρφωσης του ΟΠΕΚ απέναντι στη συμφωνία ανήλθε στο 150% για τον Μάρτιο του 2018, με τη συνολική παραγωγή να υποχωρεί κατά 201 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2018, στα 31,96 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Η μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή σημειώθηκε στη Βενεζουέλα, όπου οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 77 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 1,509 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας παραγωγής.
Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία, η οποία αποτελεί τον de facto επικεφαλής του ΟΠΕΚ, μείωσε την παραγωγή της κατά 28 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 9,97 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Σε ότι αφορά τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία, το ποσοστό συμμόρφωσης ανήλθε στο 120%, με τον επικεφαλής του ΟΠΕΚ, Barkindo, να δηλώνει ότι η Ρωσία «συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις μελλοντικές συμφωνίες για την εξισορρόπηση της αγοράς».
Παράλληλα, ο Barkindo ανέφερε ότι «υπάρχει αυξημένη αισιοδοξία ότι οι παραγωγοί πετρελαίου θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους μετά το 2018», διευκρινίζοντας ότι ένα αρχικό πλάνο αναφορικά με τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του Ιουνίου 2018.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της εξισορρόπισης της ενεργειακής αγοράς, ο ίδιος εκτιμά ότι αυτή θα επιτευχθεί μέσα στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2018, αναθεωρώντας επί τα βελτίω τις αρχικές τους προβλέψεις ότι η εξισορρόπιση θα επιτευχθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Για το σύνολο του 2018, η συνολική ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 30 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, στα 97,07 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εκ των οποίων τα 32,6 εκατ. βαρέλια θα αφορούν το αργό πετρέλαιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης