Αναλύσεις

Σενάρια εμπλοκής με την Τουρκία έχει επεξεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση - Κλιμακώνεται η ένταση

Σενάρια εμπλοκής με την Τουρκία έχει επεξεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση - Κλιμακώνεται η ένταση
Είναι η πρώτη φορά που η πολιτική ηγεσία απελευθέρωσε τους κανόνες εμπλοκής
Σενάρια πολέμου αλλά και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, πυροδότησε το περιστατικό στη Ρω και ο πολιτικός και επικοινωνιακός χειρισμός του από την κυβέρνηση.
Η ΝΔ διά του αρμόδιου τομεάρχη Βασίλη Κικίλια έθεσε το ερώτημα, αν και όχι με ανακοίνωση, γιατί δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το τι πραγματικά έγινε.
Παράλληλα υπήρξαν διαρροές που αμφισβητούσαν το περιστατικό, θέλοντας να στοιχειοθετήσουν ότι ο αρμόδιος υπουργός στήνει σενάρια θερμών επεισοδίων για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
Γενικότερα, κύκλοι της γαλάζιας παράταξης εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση φλερτάρει με ένα περιορισμένης έκτασης επεισόδιο, προκειμένου να ανακάμψει δημοσκοπικά, και στο πλαίσιο αυτό επιτίθενται σχεδόν καθημερινά στον Πάνο Καμμένο.
Όσον αφορά το πραγματικό περιστατικό στη Ρω, το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε επικοινωνία των στρατιωτών που ήταν στην βραχονησίδα με τους ανωτέρους τους, που ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, και ακολούθως απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής, προκειμένου να υπάρξουν τροχειοδεικτικά ή και πραγματικά πυρά προς το ελικόπτερο που παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Είναι η πρώτη φορά που η πολιτική ηγεσία απελευθέρωσε τους κανόνες εμπλοκής, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τους νατοικούς κανονισμούς.
Η αποφασιστική αντιμετώπιση του περιστατικού, ώθησε την τουρκική ηγεσία να το παραβλέψει, καθώς η Άγκυρα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δείχνει ότι υποχωρεί.
Σαν συνέχεια αυτού εκτιμάται η δήλωση που έκανε το βράδυ ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου ότι δεν θα δεχθούν τετελεσμένα.
Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σημειώνουν ότι εκτιμήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι ήταν άλλη μία κίνηση από την Τουρκία που ήθελε να δοκιμάσει τα όρια ανοχής της ελληνικής κυβέρνησης και εάν εννοεί τα όσα λέει το τελευταίο διάστημα.
Από την στιγμή που το μήνυμα προς την Άγκυρα, αλλά και προς τους συμμάχους που παρακολουθούν, εστάλη, η ελληνική κυβέρνηση έκρινε ότι δεν είχε λόγο να δημιουργήσει κλίμα πολέμου με την γείτονα και επέλεξε χειρισμό αποφόρτισης, αν και ο Πάνος Καμμένο είτε άργησε να το αντιληφθεί είτε προτιμούσε διαφορετικό πολιτικό και επικοινωνιακό χειρισμό.
Το ερώτημα όμως για την αξιωματική αντιπολίτευση και τι επιδιώκει κάνοντας αντιπολίτευση σε ένα εξαιρετικά λεπτό θέμα παραμένει.
Ο προβληματισμός που υπάρχει στα πολιτικά και διπλωματικά παρασκήνια δεν είναι  για τις προθέσεις του Πάνου Καμμένου, αλλά για το ακραίο έστω ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα μέρος της συνολικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Τουρκία, μετά την αλλαγή προσανατολισμού του Ερντογάν προς την Ρωσία- και εφόσον επιμείνει-, ή να επιλέξει η Άγκυρα ένα δεύτερο μέτωπο για να ανοίξει όλο το φάσμα των διεκδικήσεών της επί τη βάση πραγματικών περιστατικών.  
Σε αυτά τα σενάρια εκτιμάται ότι ορισμένοι εντός χώρας μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο χρήσιμου ηλιθίου...

Σπ. Γκουτζάνης
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης