Διεθνή

Τούρκος μεγιστάνας πάει τον Erdogan στα Βρετανικά δικαστήρια για υφαρπαγή περιουσίας

Τούρκος μεγιστάνας πάει τον Erdogan στα Βρετανικά δικαστήρια για υφαρπαγή περιουσίας
Εγκαλεί την Βρετανική μητρική εταιρεία επιχειρήσεων του στην Τουρκία και ζητά δικαστική προστασία έναντι της υφαρπαγής της εταιρείας από την τουρκική κυβέρνηση.
Στα Βρετανικά δικαστήρια εκδικάζεται η μήνυση του Τούρκου μεγιστάνα Akin Ipek, ο οποίος είναι βασικός μέτοχος της Koza Altin Isletmeleri AS, θυγατρική Βρετανικής εταιρείας ορυχείων χρυσού, κατά της μητρικής εταιρείας την οποία εγκαλεί και ζητά την προστασία του Βρετανικού δικαστηρίου, για το γεγονός όπως ισχυρίζεται, ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να του υφαρπάξει την εταιρεία.
Σύμφωνα με τον Akin Ipek, ο οποίος εκτός από την παραπάνω εταιρεία διατηρεί και άλλες επιχειρήσεις στην Τουρκία, διώκεται από την τουρκική κυβέρνηση ως «υποστηρικτής τρομοκρατικής οργάνωσης», που σχετίζεται με το πογκρόμ διώξεων του Erdogan κατά όσων θεωρεί υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Fetulah Gulen.
Στην αγωγή του ωστόσο ο Τούρκος μεγιστάνας κάνει λόγο για προδιαγεγραμμένο σχέδιο, καθώς όπως αναφέρει, η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει από το 2015 να του πάρει τον έλεγχο της εταιρείας διορίζοντας διαχειριστές στην παραπάνω εταιρεία μέσω τουρκικών δικαστηρίων και αφού πρώτα άλλαξαν οι δικαστές.
Στην αγωγή του ο Ipek κάνει λόγο για «κατάφορη κατάχρηση του τουρκικού συστήματος δικαιοσύνης», ενώ οι διορισμένοι διαχειριστές από την πλευρά τους υποστηρίζουν, ότι δεν έχουν καμία σχέση με την κυβέρνηση και ζητούν από το Βρετανικό δικαστήριο να δηλώσει αναρμόδιο επί του θέματος.
Ισχυρίζονται δε, ότι ο διορισμός του «δεν έχει επιφέρει ζημία στα συμφέροντα της εταιρείας με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ την ικανοποίηση τους έχουν εκφράσει οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών θεσμικούς επενδυτές» σημειώνοντας ότι «αυτό αποδεικνύεται σαφώς από την τιμή της μετοχής της εταιρείας, η οποία έχει αυξηθεί από την απομάκρυνση του κ. Ipek και μετά».
Σημειώνεται, ότι οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν τον Σεπτέμβριο του 2016 συνολικά 18 εταιρειών συμφερόντων του Ipek, με τον ισχυρισμό ότι «υποστηρίζει οικονομικά την τρομοκρατία», μεταφέροντας τον έλεγχο τους στο Ταμείο Ασφάλισης Ταμιευτηρίου & Καταθέσεων της Τουρκίας.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η αντιπαράθεση του Erdogan με τον Ipek ξεκίνησε το 2013, όταν μέσα ενημέρωσης συμφερόντων του επιχειρηματία προέβησαν σε καταγγελίες διαφθοράς εκ μέρους του τότε πρωθυπουργού και νυν Προέδρου της Τουρκίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης