Διεθνή

Κλιμακώνεται η ένταση Αμερικής - Κίνας για τους δασμούς - Trump: Δεν έχουμε εμπορικό πόλεμο

Κλιμακώνεται η ένταση Αμερικής - Κίνας για τους δασμούς - Trump: Δεν έχουμε εμπορικό πόλεμο
Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ αφορά προϊόντα που η ετήσια αξία τους υπολογίζεται σε 50 δις δολάρια
Η απάντηση των ΗΠΑ στα αντίμετρα της Κίνας κόντρα στους αμερικανικούς δασμούς δεν άργησε να έρθει, με τον Αμερικανικό υπουργό Εμπορίου, Wilbur Ross να δηλώνει ότι οι νέοι δασμοί της Κίνας δεν αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ, ενώ ο επικεφαλής του συνδέσμου εξαγωγέων σόγιας των ΗΠΑ ήταν πιο καυστικός, προειδοποιώντας την κινεζική κυβέρνηση ότι "θα το μετανιώσει".
Οι κινεζικοί δασμοί «αντιστοιχούν σε σχεδόν 0,3% του ΑΕΠ μας» δήλωσε ο Ross στο CNBC.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι δεν θα του προκαλούσε έκπληξη εάν το αποτέλεσμα οι πρόσφατες αμερικανικές και κινεζικές κινήσεις οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις.
«Δεν μπορώ να προσδιορίσω χρονικά για οποιεσδήποτε αμερικανικές, κινεζικές εμπορικές διαπραγματεύσεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα 1.300 κινέζικά προϊόντα, στα οποία οι ΗΠΑ προτίθενται να επιβάλλουν επιπρόσθετους δασμούς της τάξης του 25%, η Κίνα «απάντησε» με δασμούς σε 106 αμερικανικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων της σόγιας, των αυτοκινήτων και του ουίσκι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης η ακριβής ημερομηνία εφαρμογής των δασμών θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.
Όσον αφορά στους αμερικανικούς δασμούς αφορούν προϊόντα στους τομείς της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών (από προϊόντα για οδοντίατρους μέχρι μοτοσικλέτες, προϊόντα ρομποτικής, ημιαγωγοί, κοκ.), τα οποία αν και δεν είναι ευρείας κατανάλωσης, η αξία τους υπολογίζεται σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Οι δασμοί αυτοί πρόκειται να επιβληθούν  κατόπιν της σχετικής απόφασης του Trump να ασκήσει πιέσεις στο Πεκίνο προκειμένου να αλλάξει τη στάση του όσον αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, καθώς αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια.
«Δεν βρισκόμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια από τους ανόητους ή ανίκανους ανθρώπους που εκπροσωπούσαν τις ΗΠΑ.
Τώρα έχουμε ένα εμπορικό έλλειμμα 500 δισ. δολ. ετησίως, με κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων 300 δισ. δολ.
Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να συνεχιστεί!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.


Σύμφωνα με τις ΗΠΑ «οι δασμοί επιβάλλονται σε αντίδραση για τις πολιτικές της Κίνας που «ξαναγκάζουν αμερικανικές εταιρείες να προχωρούν στη μεταφορά τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας σε κινεζικές επιχειρήσεις», με στόχο να εξυπηρετηθεί «η δεδηλωμένη πρόθεση της Κίνας ν’ αρπάξει την ηγεσία στο οικονομικό πεδίο της προηγμένης τεχνολογίας και να προωθήσει τους βιομηχανικούς σχεδιασμούς της».
Εκτιμάται πάντως από τους νέους αυτούς δασμούς θα πληγούν και οι αλυσίδες εφοδιασμού πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη δημοσιοποίηση του εν λόγω καταλόγου αρχίζει μια περίοδος δημόσιας διαβούλευσης που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 2 μήνες, η οποία και θα καταλήξει οριστικά στο ποια προϊόντα θα μπουν τελικά στη λίστα και θα επιβαρυνθούν με τους πρόσθετους δασμούς.

Πεκίνο: Θα ανταποδώσουμε

Απέναντι στις αμεριμανικές κινήσεις η Κίνα αρχικά προειδοποίησε πως δεν θα μείνει άπραγη, διαμηνύοντας πως θα προχωρήσει σε μέτρα ίσου μεγέθους και ίσης ισχύος σε βάρος προϊόντων των ΗΠΑ.
Η «απάντηση» ήρθε λίγες ώρες αργότερα με την ανακοίνωση δασμών σε 106 αμερικανικά προϊόντα.
«Όπως αναφέρει κινέζικο ρητό, είναι ευγενική η ανταπόδοση.
Η κινεζική πλευρά θα προσφύγει στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ και θα λάβει αντίστοιχα μέτρα, ίδιας αναλογίας και ίσης ισχύος, εναντίον αμερικανικών προϊόντων βάσει της κινεζικής νομοθεσίας», ανέφερε σε ανακοίνωση της η πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ.
Ήδη το Reuters μεταδίδει πως το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αποφάσισε να αυξήσει τους δασμούς σε προϊόντα αιθυλενογλυκόλης (χρησιμοποιείται σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, όπως αντιψυκτικά, ψυκτικά, χρώματα, διαλύτες) και διαιθυλενογλυκόλης που εισάγονται από τις ΗΠΑ και από κράτη – μέλη της ΕΕ.
Από την απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεαστούν αμερικανικές εταιρείες, όπως η Dow Chemical που σήμερα είναι γνωστή ως DowDuPont, η Equistar, Eastman, Ineos, Sasol και BASF.
Οι δασμοί που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 75,5% για κάποιες εταιρείες, όπως για παράδειγμα στη DowDuPont, θα τεθούν σε ισχύ από τις 12 Απριλίου.

Το φάντασμα του εμπορικού πολέμου πάνω από τις αγορές - Κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη

Απανωτά χτυπήματα έχουν δεχθεί τις τελευταίες εβδομάδες οι αγορές.
Από την εκτόξευση της μεταβλητότητας και το sell off στον τεχνολογικό τομέα έως τον εμπορικό πόλεμο, ενώ την ίδια στιγμή, οι σημερινές (4/4/2018) εξελίξεις προμηνύουν ότι αναμένεται μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές.
Οι επενδυτές πρέπει να σταθμίσουν την αυξανόμενη προστατευτική ρητορική μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ενάντια στις πιθανότητες λήψης μέτρων που επηρεάζουν την εικόνα της παγκόσμιας ανάπτυξης.
«Η αβεβαιότητα για το εμπόριο είναι το βασικό πρόβλημα για την αγορά.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Η μακροοικονομική εικόνα δεν έχει αλλάξει μαζικά ακόμα.
Η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, εκτός εάν εισέλθουν σε μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο» επισημαίνει στο Bloomberg, ο Charles St-Arnaud της Lombard Odier Asset Management.
Από την πλευρά του ο Thomas Thygesen της SEB κάνει λόγο για μια δύσκολη κατάσταση.
«Η απουσία της δυνατότητας πρόβλεψης θα επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη.
Το κλίμα είναι λίγο αρνητικό και το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να αλλάξει είναι μια ένδειξη από τις κεντρικές τράπεζες ότι είναι πρόθυμες να προσαρμόσουν τον hawkish τόνο τους» τόνισε ο ίδιος.

(Αρχική δημοσίευση Τετάρτη 4 Απριλίου 2018, ώρα 07:34)
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης