Αναλύσεις

Έκθεση θεσμών: Ανησυχία για τις προτάσεις που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας - Η Ευρωζώνη να αποφασίσει για τα μέτρα του χρέους

Έκθεση θεσμών: Ανησυχία για τις προτάσεις που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας - Η Ευρωζώνη να αποφασίσει για τα μέτρα του χρέους
Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Έντονη ανησυχία για τις προτάσεις που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ήτοι για τη διανομή του πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος, και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, εκφράζουν οι θεσμοί, σε μια πρώτη αξιολόγηση.
Ειδικότερα, στην αξιολόγηση, που δόθηκε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM), οι θεσμοί εκφράζουν έντονη ανησυχία, σχετικά με το αν τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης συνάδουν με τη διαδικασία, αλλά κυρίως την ουσία των μνημονιακών δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνηση, με αιχμή το θέμα των συντάξεων.
Σύμφωνα με τον ESM, τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μειώνουν τα περιθώρια ασφαλείας για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016.
Ωστόσο, εκτιμάται πως δε θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της επόμενη διετίας, ήτοι το 2017 και το 2018.
Πρόβλημα θα υπάρξει αν τα μέτρα αυτά επεκταθούν στο μέλλον, καθώς θα τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Σύμφωνα με τον ESM, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις εξαγγελίες του Τσίπρα - «Παρών» η ΝΔ

Με 195 ψήφους πέρασε τελικά η τροπολογία για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα που σημειωτέον πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων και «πάγωσε» τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, η ΝΔ ψήφισε «παρών», «ναι» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ απείχαν το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.
Επισημαίνεται ότι στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 254 βουλευτές, ενώ «παρών» ήταν 59 βουλευτές.
Απουσίασαν 14 βουλευτές από τη Ν.Δ., ο Χρήστος Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ (ασθενής), η Φώφη Γεννηματά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (απουσιάζει στις Βρυξέλλες), πέντε βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, τρεις από το ΚΚΕ, οκτώ από το Ποτάμι, οκτώ από την Ένωση Κεντρώων και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.
Ανάμεσα στους απόντες ήταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης