Διεθνή

Κατάλογο κινεζικών εξαγωγών που θα χτυπήσει με δασμούς ανακοίνωσε ο Τrump

Κατάλογο κινεζικών εξαγωγών που θα χτυπήσει με δασμούς ανακοίνωσε ο Τrump
Κατάλογο με 1.300 κινεζικά προϊόντα στα οποία σχεδιάζει να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% δημοσιοποίησε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, εντείνοντας τους φόβους για επικείμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες.
Η λίστα καλύπτει εισαγωγές αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνιστά την πιο επιθετική εμπορική ενέργεια της Ουάσιγκτον έναντι της Κίνας από τη δεκαετία του 1970, όταν ο τότε πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ομαλοποίησε τις σχέσεις με το κουμμουνιστικό καθεστώς.
Οι προτεινόμενοι δασμοί αποσκοπούν στο να τιμωρήσουν χρόνιες πρακτικές του Πεκίνου τις οποίες οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ως συστηματική προσπάθεια κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή τεχνολογικής γνώσης που θα μπορούσε να προσδώσει στον ασιατικό γίγαντα κρίσιμα οικονομικά και στρατιωτικά πλεονεκτήματα σε βάθος χρόνου.

Ο κατάλογος προτάσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, είδη ρομποτικής, φαρμακευτικά προϊόντα, μηχανήματα μεταποίησης και χημικά, όμως δεν περιέχει είδη τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Από τη λίστα απουσιάζουν επίσης είδη λιανεμπορίου όπως κινεζικά ενδύματα, υποδήματα και έπιπλα, καθώς τυχόν επιβολή δασμών σε τέτοια προϊόντα θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών που αντιμετωπίζουν οι αμερικανοί καταναλωτές.
Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει ειδική αναφορά στο κινεζικό κυβερνητικό πρόγραμμα «Made in China 2025», το οποίο κηρύχτηκε το 2015 και έχει ως στόχο την αναβάθμιση της Κίνας σε παγκόσμιο ηγέτη στο μέτωπο της τεχνολογίας.

Οι κυρώσεις δεν θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, καθώς θα μεσολαβήσει περίοδος δημόσιας διαβούλευσης έως τις 22 Μαΐου. Επιπλέον, στη συνέχεια η Ουάσιγκτον θα έχει περιθώριο 180 ημερών ώστε να λάβει αποφάσεις, που σημαίνει ότι υπάρχουν χρονικά περιθώρια για διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

Παρά ταύτα, η κινεζική πλευρά καταδίκασε άμεσα τις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ, επισημαίνοντας ότι θα αντιδράσει επιβάλλοντας «αντίστοιχα μέτρα ίσου μεγέθους και ίσης ισχύος σε βάρος αμερικανικών προϊόντων.
Διαμήνυσε επίσης πως θα καταθέσει προσφυγή και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Οι προτεινόμενοι δασμοί «δεν βασίζονται στην πραγματικότητα, και πρόκειται για τυπική μονομερή ενέργεια και για πράξη εμπορικού προστατευτισμού», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πέρυσι οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό έλλειμμα 375 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει πως θέλει μείωση της ψαλίδας κατά τουλάχιστον $100 δισεκατομμύρια.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, αν και πολλές Δυτικές χώρες έχουν εξαιρεθεί. Η Κίνα ωστόσο, που δεν εξαιρέθηκε, επέβαλε δασμούς-αντίποινα κυρίως σε αγροκτηνοτροφικές αμερικανικές εξαγωγές αξίας περίπου 3 δισεκ. δολαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης