Ναυτιλία

«Μπλόκο» στο deal της εξαγοράς της HEC Europe από την Aegean έβαλαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ

«Μπλόκο» στο deal της εξαγοράς της HEC Europe από την Aegean έβαλαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ναυτιλιακής εταιρείας AMPN δεν ελήφθησαν οι απαραίτητες εγκρίσεις για να κλείσει η συμφωνία πριν από την προθεσμία που είχε οριστεί για τις 27 Μαρτίου.
Την συμφωνία ανέκοψαν τα αμερικανικά δικαστήρια, καθώς τρεις ακτιβιστές - μέτοχοι διαφωνούσαν με την εξαγορά
Δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια της Aegean Marine Petroleum Network (AMPN) να εξαγοράσει την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων πλοίων HEC Europe, έναντι 367 εκατ. δολ., η οποία ανήκει στον ιδρυτή της AMPN, Δημήτρη Μελισσανίδη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ναυτιλιακής εταιρείας AMPN δεν ελήφθησαν οι απαραίτητες εγκρίσεις για να κλείσει η συμφωνία πριν από την προθεσμία που είχε οριστεί για τις 27 Μαρτίου.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τη συμφωνία ανέκοψαν τα αμερικανικά δικαστήρια, καθώς τρεις ακτιβιστές - μέτοχοι διαφωνούσαν με την εξαγορά.
Τον δικαστικό αγώνα ξεκίνησαν τρεις μέτοχοι οι οποίοι κινήθηκαν νομικά κατά της Aegean Marine και μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η προσπάθεια να εξαγοραστεί η HEC Europe από την Aegean Marine Petroleum.
Ποιο ήταν το μεμπτό;
Ότι η Aegean Marine Petroleum Network αποφάσισε να εξαγοράσει την εταιρεία HEC (Hellenic Environmental Center) Europe έναντι 367 εκατ. δολαρίων.
Το τίμημα θα καταβληθεί σε μετρητά αλλά και σε μετοχές της Aegean Marine Petroleum.
Αν η συναλλαγή ολοκληρωθεί οι ιδιοκτήτες της HEC, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Μελισσανίδη, θα έχουν το 33% των μετοχών της Aegean Marine Petroleum.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Αύγουστο του 2016 ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποχωρεί από την εταιρεία πουλώντας το 22% των μετοχών που κατείχε έναντι 99 εκατ. δολαρίων.
Τις μετοχές τις αγόρασε η ίδια η εταιρεία.
Οι μέτοχοι του 12% θεωρούν ότι ο Δ. Μελισσανίδης ξαναμπαίνει από την πίσω πόρτα (;;;) σε μία εταιρεία που δημιούργησε ο ίδιος.
Η εξαγορά δηλαδή της HEC, η οποία δραστηριοποιείται στη διαχείριση υγρών αποβλήτων πλοίων και στην Ελλάδα και έχει ανάμεσα στα άλλα και την αποκλειστική διαχείριση των υγρών αποβλήτων στο λιμάνι του Πειραιά, ήταν... παράνομη;
Η ομάδα αυτή των "διαμαρτυρόμενων" μετόχων, μεταξύ των οποίων ο Raymond Bartoszek, πρώην στέλεχος της Glencore, ο Donald Moore, πρώην επικεφαλής της Morgan Stanley στην Ευρώπη και ο Tyler Baron της Sentinel Rock Capital, μίλησαν για «χρόνιες ανεπάρκειες στην εταιρική διοίκηση και τη χρηματοοικονομική διαχείριση» της εταιρείας.
Βέβαια οι «χρόνιες ανεπάρκειες» δεν τους εμπόδισαν να αποκτήσουν το 12% της Aegean Marine Petroleum Network.
Ποιο όμως είναι το πραγματικό τους πρόβλημα;
Όπως όλα δείχνουν η ομάδα μετόχων έχει αντιρρήσεις με τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της HEC.
Το τίμημα σε μετρητά, αλλά και μετοχές, μεταβάλλει ουσιαστικά τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας και μειώνει το δικό τους ποσοστό στην εταιρεία.
Και αντί να προβάλουν αντιρρήσεις στον τρόπο χρηματοδότησης της εξαγοράς στρέφονται κατά του Μελισσανίδη, επειδή θα πληρωθεί με μετρητά και μετοχές!
Επίσης, ελλείψει επιχειρημάτων, στην αγωγή τους επικαλούνται παρελθούσες υποθέσεις του Δ. Μελισσανίδη με τη δικαιοσύνη, χωρίς μάλιστα οι περισσότερες εξ αυτών να έχουν τελεσιδικήσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης