Αναλύσεις

Nimetz: Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα στο Μακεδονικό - Κοτζιάς: Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα

Nimetz: Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα στο Μακεδονικό - Κοτζιάς: Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα
Συγκρατημένος ο Nimetz... ευτυχισμένος ο Κοτζιάς
Upd Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά και τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ N. Dimitrov.
Αντίθετα αρκούντως ενθουσιώδης ήταν ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος υποστήριξε ότι όλοι είναι έτοιμοι για το επόμενο μεγάλο μήνα.
Μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης, η οποία διάρκεσε αρκετές ώρες, ο κ. Nimetz σε σύντομη δήλωσή του έκανε μεν λόγο για μεγάλη βελτίωση στις συνομιλίες, ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά δύσκολα ζητήματα, τα οποία γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν.
«Εργαζόμαστε όλη τη μέρα πολύ εποικοδομητικά.
Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι εν όψει του μέλλοντος.
Παράλληλα, υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσώπων των δύο χωρών, για να εξετάσουν τα πιο διφορούμενα ζητήματα.
Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.
Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο» ήταν η δήλωση του κ. Nimetz.
Όπως προαναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν πολύ πιο αισιόδοξος από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, καθώς υποστήριξε ότι «Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειες τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε.
Έχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του μετά το Πάσχα.
Οι κ.κ. Κοτζιάς, Dimitrov και Nimetz έφθασαν στην αίθουσα Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών στις 9.30 (10:30 ώρα Ελλάδος) σήμερα το πρωί συνοδευόμενοι από την Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών Karin Kneissl.
Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους κ.κ.Dimitrov και Νimetz, όπως και την Αυστριακή ομόλογό του, να ενώσουν όλοι μαζί τα χέρια για τη φωτογραφία και τα πλάνα μπροστά στις κάμερες, αφού προηγουμένως χαιρέτισε εγκάρδια τους εκπροσώπους του Tύπου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Απευθυνόμενος στην κ. Κneissl την ευχαρίστησε για τη φιλοξενία της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς σήμερα βάσει του καθολικού Πάσχα είναι Μεγάλη Παρασκευή και η έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη είναι κλειστή.
Βάσει του προγράμματος, το μεσημέρι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε γεύμα εργασίας.

Nωρίτερα

Για μεγάλη βελτίωση στις συζητήσεις για το όνομα των Σκοπίων που επιτρέπει αισιοδοξία για το μέλλον έκανε λόγο o ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Matthew Nimetz από τη Βιέννη.
Οι δηλώσεις έγιναν μετά την λήξη της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του ομολόγου του της πΓΔΜ N. Dimitrov.

Αναλυτικά η δήλωσή του Matthew Nimetz

"Εργαζόμαστε πολύ εποικοδομητικά, είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις.
Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος.
Υπήρχε και μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών ειδικών των δύο χωρών, που επιχειρούν να εξετάσουν τα διφορούμενα ζητήματα της συμφωνίας και να επικεντρωθούν στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον και αυτός είναι ο δρόμος των εργασιών.
Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται και πρέπει  να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και τη βελτίωση των σχέσων των δύο χωρών.
Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης