Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Αναστασιάδης: Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό

Αναστασιάδης: Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό
Για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θέλει να καταστεί «κόμβος ενεργειακός, που θα αποτελεί την μοναδική πηγή τροφοδότησης προς τη Δύση
Αν η Τουρκία φέρει γεωτρύπανο για γεώτρηση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η κυβέρνηση θα ενεργήσει με όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα, που έχει στη διάθεση της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν απέκλεισε, μάλιστα, προσφυγή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Απέκλεισε, ωστόσο, οποιαδήποτε συνεκμετάλλευση ή συνδιαχείριση με τους Τ/κ των φυσικών πόρων της Κύπρου, πριν από την λύση του Κυπριακού, όπως απαιτεί η Άγκυρα.
Η λύση του Κυπριακού είναι η απάντηση στα προβλήματα, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα επιθυμούσε με την επανεκλογή του να επαναλαμβανόταν ο διάλογος για το Κυπριακό, αλλά δυστυχώς, είπε, αυτό δεν καθίσταται εφικτό, λόγω των αξιώσεων, που εγείρει η τουρκική πλευρά. Η τ/κ ηγεσία, ανέφερε, ελέγχεται από την Τουρκία.
Με δεδομένες τις τουρκοκυπριακές αξιώσεις, που υπαγορεύονται από την Άγκυρα, σημείωσε, «δεν υπάρχει ρεαλιστική πρόταση» για λύση του Κυπριακού.Δεν είναι δυνατόν, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων να μετατραπεί σε αριθμητική ισότητα.
Από την ώρα, πρόσθεσε, που η Τουρκία θα έχει εγγυητικά δικαιώματα και θα διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο, το κράτος δεν θα είναι βιώσιμο. Υπάρχει, προειδοποίησε ο κίνδυνος η ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι διαμήνυσε στον ΓΓ του ΟΗΕ και στις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
Είναι, σημείωσε, έτοιμος για συνάντηση, χωρίς ημερήσια διάταξη, με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, από τον οποίο, ωστόσο, δεν έχει λάβει,  ακόμη, απάντηση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα φθάσουμε σε αδιέξοδο, που δεν θα επιτρέπει να γίνει διάλογος».
Για την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, τον περασμένο Ιούλιο, ο Πρόεδρος της δημοκρατίας σημείωσε ότι εκτός από τις απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας, υπήρξαν «ατυχείς και βεβιασμένες ενέργειες» και από πλευράς εκπροσώπων του ΟΗΕ.
Δήλωσε, επίσης, ότι μετά το Κραν Μοντανά υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Ακιντζί.
Για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα συνεχιστεί, όπως έχει σχεδιαστεί, κι αναφέρθηκε στις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακήΑΟΖ και στο Αιγαίο.
Για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θέλει να καταστεί «κόμβος ενεργειακός, που θα αποτελεί την μοναδική πηγή τροφοδότησης προς τη Δύση.
Εξήγησε πως δεν μπορεί ο τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου να είναι αποτέλεσμα επιλογών μίας χώρας, αλλά αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών, της οικονομικής βιωσιμότητας και συλλογικών αποφάσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης