Διεθνή

Barclays: Γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν το καλοκαίρι του 2018

Barclays: Γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν το καλοκαίρι του 2018
Το ρεκόρ στην παραγωγή φυσικού αερίου βάζει "φρένο" στις αυξήσεις των τιμών παρά την άνοδο της ζήτησης λόγω του ιδιαίτερα ψυχρού χειμώνα.
Η αγορά φυσικού αερίου είδιε τις τιμές να αυξάνονται στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 και στις αρχές Ιανουαρίου του 2018 λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ.
Αυτός ο χειμώνας ήταν περίπου 13% πιο κρύος από πέρυσι, γεγονός που ώθησε τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 3,5 δισ. κυβικά πόδια ανά ημέρα  σύμφωνα με την Barclays.
Ταυτόχρονα, η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Αυτό οδήγησε σε απότομη πτώση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα την μείωση κατά 16% κάτω από τον πενταετή μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Στο παρελθόν, οι βαριοί κρύοι χειμώνες οδήγησαν σε αυξήσεις των τιμών.
Ενώ αυτό συνέβη στις περιφερειακές αγορές, οι αυξήσεις των τιμών ήταν πολύ βραχυπρόθεσμες και δεν μοιάζουν με τις αυξήσεις των τιμών κατά τη διάρκεια του πολύ ψυχρού χειμώνα του 2014 (Polar Vortex το 2014).
Μετά το κρύο υποχώρησε, οι τιμές spot Henry Hub υποχώρησαν κάτω από $ 3 / MMBtu.
Οι traders φυσικού αερίου ανησυχούν επειδή οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο φυσικό αέριο από ποτέ.
Και το 2018 αναμένεται να είναι έτος ρεκόρ για νέα παραγωγή φυσικού αερίου.
Μια ήπια περίοδος κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου του 2018 εξασθένησε τις πιέσεις στα αποθέματα φυσικού αερίου.
Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα εμφανίσουν αύξηση των αποθεμάτων τους σε φυσικό αέριο κατά το β' τρίμηνο του 2018 σύμφωνα με την Barclays, η οποία αναμένει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα αυξηθούν με ρυθμό 1 δισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου/ημέρα υψηλότερο από το 2017.
Η Barclays αναμένει ότι η παραγωγή αερίου θα αυξάνεται κατά 6,4 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα για το 2018.
Αυτός είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός, αλλά θα ενισχυθεί από το γεγονός ότι πηγάδια θα μπορούσαν να έρθουν σε απευθείας σύνδεση το 2018.
Παρόλα αυτά, η Barclays υποστηρίζει ότι η παραγωγή ρεκόρ και οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου δεν αποκλείει το ένα το άλλο.
Παρόλο που η Barclays δεν βλέπει bullish την αγορά φυσικού αερίου, εκτιμά πως οι τιμές είναι πιθανώς λίγο υπερβολικές.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου θα αυξηθούν την άνοιξη, αλλά οι ΗΠΑ θα εισέλθουν στους καλοκαιρινούς μήνες με τα αποθέματλα τους 17% μειωμένα σε σχέση με τον πενταετή μέσο όρο.
Αλλά, τελικά, οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν πριν από τον επόμενο χειμώνα, προκειμένου να αναπληρωθούν επαρκώς τα αποθέματα φυσικού αερίου.
Αν οι τιμές παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη αλλαγή στη χρησιμοποίηση άνθρακα - φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η μεγαλύτερη χρήση στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, που κατέστη δυνατή από τις χαμηλές τιμές, θα είχε ως αποτέλεσμα την αποθήκευση μικρότερης ποσότητας φυσικού αερίου.
Με άλλα λόγια, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου δεν αυξηθούν, οι ΗΠΑ θα εισέλθουν στη χειμερινή περίοδο με πολύ λίγες ποσότητες φυσικού αερίου.
Έτσι, η Barclays προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι κατά μέσο όρο 3,12 δολάρια/MMBtu (ο MBTU αναπαριστά ένα εκατομμύριο BTU,η παράγωγη μονάδα BTU/h (BTU ανά ώρα) χρησιμοποιείται πιο συχνά ως μέτρο ισχύος στις βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας) μέχρι τον Νοέμβριο του 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης