Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων της Μυτιληναίος από τους αναλυτές για τις προοπτικές

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων της Μυτιληναίος από τους αναλυτές για τις προοπτικές
Οι προοπτικές του 2018
Ta πρώτα στοιχεία των αναλυτών για τον όμιλο Μυτιληναίου εκφράζουν ικανοποίηση για την καθαρή κερδοφορία όπως τα αποτυπώνεει η BETA ΑΧΕΠΕΥ.
Η κερδοφορία έχει υπερβεί τις εκτιμήσεις του τμήματος ανάλυσης κατά 8-10%

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της BETA



Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας η μέση τιμή που δούλεψε το αλουμίνιο το 2017 ήταν τα 1980 δολάρια/τόνο.
Το 2018 η τιμή αυτή μέχρι τώρα είναι υψηλότερη με διακύμανση 2050 - 2180 δολάρια κατά συνέπεια και η κερδοφορία του αλουμινίου αναμένεται ενισχυμένη.
Εξάλλου το κλείδωμα των κερδών για το 2018 μπορεί να ολοκληρωθεί σε καλύτερες τιμές από αυτές του 2017.

Τι αναφέρει η εταιρία για την μεταλλουργία:

Ο Τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών €519,6 εκατ., που αντιστοιχεί σε 34,0% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι €447,9 εκατ. το 2016.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν αύξηση 47,1% και ανήλθαν σε νέο ιστορικό υψηλό στα €124,1 εκατ. έναντι €84,3 εκατ. το 2016.
Η επίτευξη υψηλής κερδοφορίας ήταν κυρίως αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης του κόστους που έχει επιτευχθεί μέσω των συνεχιζόμενων προγραμμάτων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, καθώς επίσης και της αύξησης των τιμών της αλουμίνας και του αλουμινίο.

Το 2017 η μέση τιμή της αλουμίνας σημείωσε σημαντική άνοδο της τάξης του 40% σε σχέση με το 2016 στα $354/τν., ενώ η μέση τιμή  του αλουμινίου στο LME αυξήθηκε κατά 23% στα $1.980/τν.
Η ισχυρή ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο και το συνεχιζόμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Κίνα, που προβλέπει την περικοπή κατά 30% της παραγωγής των χυτηρίων αλουμινίου και των διυλιστηρίων αλουμίνας κατά τη χειμερινή περίοδο, έδρασαν υποστηρικτικά στην άνοδο των τιμών.

Παράλληλα ο τομέας των EPC είναι καθοριστικός για την πορείας ανάπτυξης του Ομίλου.
Σε αυτά ο όμιλος ανέφερε τα εξής:

Η ανάληψη της νέας σύμβασης του έργου BRIDGE POWER ύψους $363εκατ. που αφορά  στην κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία ενός ενεργειακού έργου fast- track 200MW με καύσιμα υγραέριο (LPG), φυσικό αέριο και diesel, στην Γκάνα υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρείας να αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Υποσαχάριας Αφρικής.
Παράλληλα, η συμφωνία της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με τη Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL) που ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 αυξάνει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατά $400 εκατ. και αναμένεται να ενισχύσει τις επιδόσεις της Εταιρείας το επόμενο διάστημα.
Το έργο αφορά την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης, συνολικής ισχύος που υπερβαίνει τα 650MW.
Η Εταιρεία στο πλαίσιο του νέου επιχειρηματικού μοντέλου και στηριζόμενη στην υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει, επιδιώκει την ανάληψη νέων συμβάσεων εστιάζοντας σε αγορές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες όπως τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αμερική, η Υποσαχάρια Αφρική και άλλες περιοχές.
Παράλληλα, μέσω της  θυγατρικής  ΜΕΤΚΑ EGN εστιάζει στην ανάπτυξη και κατασκευή έργων κοινής ωφέλειας για τις παγκόσμιες αγορές ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας.

Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα:
Η Εταιρεία είναι ήδη ο μεγαλύτερος επενδυτής της εγχώριας αγοράς και καθώς η εσωτερική ζήτηση έχει αρχίσει να ανακάμπτει, στοχεύει να διατηρήσει την ηγετική θέση της με την δημιουργία μιας νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας ισχύος 650MW με καύσιμο φυσικό αέριο.
Το ύψος της επένδυσης υπερβαίνει τα €300 εκατ. και η μονάδα αναμένεται να είναι έτοιμη σε τρία χρόνια.
Ο νέος σταθμός υπερσύγχρονης τεχνολογίας θα έχει θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63% που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη.
Με τη δημιουργία της νέας μονάδας η Μυτιληναίος θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της σε πάνω από 2.000 MW, καθώς ήδη διαθέτει 1.200 ΜW μονάδων φυσικού αερίου και 200 MW ΑΠΕ, ενώ θα συνδράμει σημαντικά στη δέσμευση της Ελλάδος για μετάβαση προς “καθαρές” πηγές ενέργειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης