Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Κρίσιμη η συνάντηση Ε.Ε - Τουρκίας στη Βάρνα

Κρίσιμη η συνάντηση Ε.Ε - Τουρκίας στη Βάρνα
Με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις να βρίσκονται στο ναδίρ των τελευταίων δεκαετιών θα συναντηθούν σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει την άρση των θεωρήσεων για την είσοδο τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν, την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας και την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως οι Ευρωπαίοι θα αρκεστούν στο να εγκρίνουν την αποδέσμευση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία. Αντίθετα, αναμένεται να ασκήσουν σκληρή κριτική στην Άγκυρα για τις προκλήσεις της στη Μεσόγειο Θάλασσα και στο Αιγαίο Πέλαγος, και για την αυταρχική εσωτερική πολιτική που ασκεί ο κ. Ερντογάν.
Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να θέσουν επί τάπητος και το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται επί σχεδόν έναν μήνα στην Αδριανούπολη.
Η σύνοδος της Βάρνας θα λάβει χώρα τρεις ημέρες αφότου οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ καταδίκασαν ανοιχτά τη συμπεριφορά που έχει υιοθετήσει η Τουρκία έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, και εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη κράτηση ευρωπαίων πολιτών, κάνοντας ευθεία αναφορά στους δύο έλληνες ένστολους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης