Commodities

UBS: Οι προβλέψεις για πετρέλαιο, χρυσό και μέταλλα - Ποιά πέφτουν, ποιά διατηρούν δυναμική

UBS: Οι προβλέψεις για πετρέλαιο, χρυσό και μέταλλα - Ποιά πέφτουν, ποιά διατηρούν δυναμική
Σύμφωνα με την UBS ο χαλκός, το αλουμίνιο, ο μόλυβδος και ο κασσίτερος έχουν το πιο ενδιαφέρον «προφίλ» ανταμοιβής κινδύνου
Υψηλότερες τιμές στα βασικά μέταλλα, με τον χρυσό να παραμένει σταθερή αξία έναντι των κινδύνων της αγοράς,  βλέπει σε έκθεση της η UBS επισημαίνοντας ότι φέτος τα πολύτιμα μέταλλα παρουσιάζουν θετικές επιδόσεις σε αντίθεση με την ενέργεια και τα βιομηχανικά μέταλλα.
Η τράπεζα προχωρεί σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα commoditιies  και σε υψηλότερες εκτιμήσεις για την  παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς η «ανταμοιβή» ρίσκου βελτιώθηκε.



Πετρέλαιο

Αξιοσημείωτη είναι ανάκαμψη της προσφοράς φέτος χάρη στην ευέλικτη βιομηχανία σχιστολιθικού των ΗΠΑ.
 Με δεδομένη την ανταπόκριση στην προσφορά, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια ισορροπημένη αγορά πετρελαίου φέτος έναντι του ελλείμματος του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με τη UBS προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση της παραγωγής αργού και η άνοδος των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να υποχωρήσουν.
Οι προβλέψεις της τράπεζας «θέλουν» το Brent να φτάσει τα 61 δολάρια ανά βαρέλι σε 3 μήνες και 57 δολάρια ανά βαρέλι σε 6 και 12 μήνες.
Οι κίνδυνοι για την αγορά και  κυρίως την προσφορά προέρχονται σύμφωνα με την τράπεζα  από τις πιθανές κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας και τη δυνατότητα του ΟΠΕΚ να υπερβεί την αγορά πετρελαίου, μη αυξάνοντας την παραγωγή μέχρι τα μέσα του έτους.



Χρυσός

Ο χρυσός βρίσκεται σε θετική τροχιά  φέτος, ενισχυμένος από την υψηλότερη μεταβλητότητα της αγοράς, την ενίσχυση του πληθωρισμού, την εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου και τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Η UBS βλέπει το χρυσό ως πολύτιμο αντιστάθμισμα χαρτοφυλακίου.
Για τους επενδυτές με πραγματικά περιουσιακά στοιχεία και ικανότητα αντιμετώπισης της αστάθειας του χρυσού κατά 10-20%, η ανάλυση της τράπεζας  δείχνει ότι η προσθήκη του κίτρινου μετάλλου συμβάλλει στη μείωση της μεταβλητότητας του χαρτοφυλακίου.
Η τράπεζα προβλέπει ότι ο χρυσός θα διαπραγματεύεται περίπου 1.325 δολ. ΗΠΑ / ουγκιά για 6 και 12 μήνες.




Μέταλλα

Οι δείκτες βασικών μετάλλων έχουν κινηθεί μετριοπαθώς σε ετήσια βάση, δείχνοντας ανθεκτικότητα σε σχέση με τις ταλαντώσεις του αμερικανικού δολαρίου, τις υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων, την  απότομη αύξηση της αστάθειας της αγοράς μετοχών και τα στοιχεία για την Κίνα.
Ο μεγαλύτερος προστατευτισμός – οι δασμοί των ΗΠΑ - είναι πιθανό να προκαλέσουν υψηλότερες τιμές βιομηχανικών μετάλλων στις ΗΠΑ και οριακά χαμηλότερες τιμές σε άλλες περιοχές .
Ωστόσο, ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες τιμές αναφοράς θεωρείται σχετικά θετικός .
Η τράπεζα αναμένει τα βασικά μέταλλα να αποδίδουν υψηλές μονοψήφιες αποδόσεις κατά τους επόμενους 6 μήνες.
Σύμφωνα με την UBS ο χαλκός, το αλουμίνιο, ο μόλυβδος και ο κασσίτερος έχουν το πιο ενδιαφέρον «προφίλ» ανταμοιβής κινδύνου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η δυναμική των τιμών στον ψευδάργυρο και το νικέλιο δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από 12 μήνες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης