Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Γράψε – σβήσε στο νομοσχέδιο πώλησης λιγνιτικών μονάδων - Σε ανοιχτή γραμμή ΥΠΕΝ – Κομισιόν για τη διαμόρφωσή του

Γράψε – σβήσε στο νομοσχέδιο πώλησης λιγνιτικών μονάδων - Σε ανοιχτή γραμμή ΥΠΕΝ – Κομισιόν για τη διαμόρφωσή του
Στα ζητήματα που σχετίζονται με το εργασιακό καταγράφονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ με την κυβέρνηση και την DGcomp να βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για το νομοσχέδιο που θα θεσμοθετεί το ακριβές χαρτοφυλάκιο που θα διατεθεί προς πώληση και τους όρους του διαγωνισμού που θα ακολουθήσει τον Ιούνιο.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει καταρτίσει ένα αρχικό σχέδιο βασισμένο πάνω στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά έναντι της DGcomp στο κείμενο της συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση το οποίο έχει σταλεί στις Βρυξέλλες από την περασμένη εβδομάδα και το οποίο επαναδιατυπώνεται για να συμπεριλάβει τις παρατηρήσεις της DGcomp μέσω συνεχούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Το θέμα όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις δεν είναι άλλο από το εργασιακό υπό την έννοια τόσο των θέσεων απασχόλησης όσο και των εργασιακών σχέσεων υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς που θα προκύψει με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.
Οι διαφωνίες που εκφράζονται αφορούν κυρίως τις μονάδες της Μεγαλόπολης στις οποίες μαζί με τα ορυχεία απασχολούνται συνολικά 1100 εργαζόμενοι.
Η κυβέρνηση μέσω της συμφωνίας με τους πιστωτές έχει δεσμευθεί για την διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των προς πώληση μονάδων λαμβάνοντας υπόψη και τον προτεινόμενο αγοραστή κι αυτό για την πλευρά της Επιτροπής σημαίνει πώληση των μονάδων με το αναγκαίο προσωπικό δηλαδή σημαντική μείωση των εργαζομένων στις μονάδες της Μεγαλόπολης.
Η ΔΕΗ, όπως επισήμως με δηλώσεις του αποκάλυψε προ ημερών ο κ. Παναγιωτάκης προτίθεται ένα μέρος των εργαζομένων της Μεγαλόπολης να το απορροφήσει σε άλλες μονάδες και για ένα άλλο να θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Η κυβέρνηση μέσω των διαπραγματεύσεων επιδιώκει ο αριθμός αυτός να περιοριστεί κατά το δυνατόν για να μην επιβαρύνει οικονομικά τη ΔΕΗ.

Πενταετής διατήρηση των θέσεων εργασίας

Το δεύτερο σκέλος των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά αφορά στη χρονική διάρκεια διατήρησης του προσωπικού από το νέο ιδιοκτήτη με την κυβέρνηση να προτείνει δέσμευση για πέντε χρόνια, κατά τα πρότυπα που εφαρμόστηκαν στον ΑΔΜΗΕ, ενώ σε ότι αφορά στις εργασιακές σχέσεις αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελεί το εάν οι αμοιβές των εργαζομένων που θα παραμείνουν στις μονάδες θα αποσυνδεθούν ή όχι από το νόμο του 2010 και τις προβλεπόμενες από αυτόν περικοπές αφού το δημόσιο δεν θα είναι μέτοχος πια των μονάδων.
Τα θέματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες καθώς το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη ΔΕΗ μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της αναμένει την ψήφιση του νομοσχεδίου για να συγκαλέσει την απαιτούμενη έκτακτη γενική συνέλευση που θα εγκρίνει την απόσχιση των μονάδων που θα πουληθούν και ταυτόχρονα τη σύσταση δύο θυγατρικών εταιριών στις οποίες θα περιέλθουν και θα βγουν σε διεθνή διαγωνισμό.
Η επιχείρηση έχει προετοιμάσει πλήρως την σχετική διαδικασία και είναι έτοιμη επίσης να ανοίξει και τα data room των μονάδων αμέσως μετά την απόσχιση.
Στο βαθμό που τα χρονοδιαγράμματα επιτευχθούν τότε μέσα στον Ιούνιο θα βγει στον αέρα η προκήρυξη για την πώληση δύο πακέτων, ένα με τις μονάδες (εν λειτουργεία και αδειδοτούμενη) Μελίτη Ι και ΙΙ της Φλώρινας και τα ορυχεία που τις συνοδεύουν και ένα με τις Μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολη και τα αντίστοιχα ορυχεία για την τροφοδοσία τους.
Στο υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ επικρατεί αισιοδοξία ως προς την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος η οποία στηρίζεται κυρίως στo μη δεσμευτικό ενδιαφέρον που σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη εκφράστηκε από 15 επενδυτές στο market test του Δεκεμβρίου.
Η ελληνική πλευρά ποντάρει στο ενδιαφέρον κυρίως κινεζικών εταιριών, το οποίο όμως η πλευρά της Κομισιόν αντιμετωπίζει τουλάχιστον με σκεπτικισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης