Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιχειρηματική μάχη Νοτίου Ευρώπης η διεκδίκηση της Β΄ φάσης διασύνδεσης Κυκλάδων - Σε ένα μήνα ο ανάδοχος

Επιχειρηματική μάχη Νοτίου Ευρώπης η διεκδίκηση της Β΄ φάσης διασύνδεσης Κυκλάδων - Σε ένα μήνα ο ανάδοχος
Ο ΑΔΜΗΕ αξιολογεί ήδη τις προσφορές των τριών εταιριών, έτσι ώστε στις αρχές Απριλίου να προβεί στην επιλογή αναδόχου με στόχο πριν το καλοκαίρι να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες
Στις αρχές Απριλίου αναμένεται η ολοκλήρωση από τον ΑΔΜΗΕ της αξιολόγησης των προσφορών που υποβλήθηκαν για τα έργα της δεύτερης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων.
Τρεις είναι οι εταιρίες που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχουν υποβάλει προσφορές και αναμένουν την αξιολόγηση τόσο του τεχνικού όσο και του οικονομικού μέρους των φακέλων τους προκειμένου να γίνει η κατακύρωση του διαγωνισμού και να αρχίσει η κατασκευαστική περίοδος.
Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός των έργων της Β΄ Φάσης ανέρχεται στο ποσό των 71 εκατ. ευρώ.  
Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι η δεύτερη φάση της διασύνδεσης να ολοκληρωθεί εντός του 2019 και οι τρεις εταιρίες που διεκδικούν τα επιμέρους έργα είναι η ιταλική Prysmian, η ελληνική Cenergy (Ελληνικά Καλώδια), οι οποιες συμμετείχαν στην κοινοπραξία που κατασκεύασε την πρώτη φάση του έργου και η γαλλική Nexans.     
Πρέπει να σημειωθεί ότι ολοκλήρωση Α΄ Φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων που εγκαινιάστηκε χθες 19/3 από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ανοίγει το δρόμο για την προώθηση και της Β΄ Φάσης του έργου η οποία αναμένεται να εισέλθει στο στάδιο της κατασκευής εντός του επομένου διμήνου.        
Οι προσφορές που έχουν κατατεθεί και αξιολογούνται αφορούν:
•    Στην αναβάθμιση και αντικατάσταση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων μεταξύ Άνδρου - Λιβαδιού (14,5 χλμ.) και Άνδρου - Τήνου (4 χλμ.), με συνολικό κόστος 23,56 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το τμήμα του διαγωνισμού συμμετείχαν και οι τρεις εταιρίες Prysmian, Nexans και Cenergy (Ελληνικά Καλώδια).
•    Στην «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων 150kV XLPE για τις Διασυνδέσεις Πάρος – Νάξος και Νάξος – Μύκονος», που αφορά διασύνδεση μήκους περίπου 47,6 χλμ. με προϋπολογισμό 52,08 εκατ. ευρώ. Υποβλήθηκαν δυο προσφορές από τις εταιρίες Prysmian και Cenergy.  

Πριν το καλοκαίρι η έναρξη των εργασιών

Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι η έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου εντός του επομένου διμήνου, ώστε η Β΄ Φάση της Διασύνδεσης να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2019.
Η Β’ φάση του έργου είναι κρίσιμη εφόσον στην ουσία κλείνει το βρόχο μεταξύ Πάρου, Νάξου και Μυκόνου και εξασφαλίζει διπλή τροφοδότηση, περιορίζοντας δραστικά την εξάρτηση των συγκεκριμένων νησιών από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ), οι οποίοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο.
Η Γ΄ Φάση του έργου περιλαμβάνει την πόντιση και δεύτερου καλωδίου Λαυρίου - Σύρου και με την ολοκλήρωσή της το 2020 διασφαλίζεται η αξιοπιστία τροφοδοσίας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα οφέλη της διασύνδεσης δεν περιορίζονται μόνο στους κατοίκους των Κυκλάδων οι οποίοι πέραν των ρύπων από την καύση πετρελαίου και μαζούτ θα αποφύγουν και τις διακοπές ρεύματος τους θερινούς μήνες που ανεβαίνει η ζήτηση λόγω τουρισμού. Επεκτείνονται στο σύνολο των καταναλωτών που επιβαρύνονται με το υψηλό κόστος ηλεκτροδότησής τους μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, που σε ετήσια βάση για τα συγκεκριμένα νησιά ανέρχεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ και συνολικά για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά στα 600 - 800 εκατ. ευρώ.
Το μέσο κόστος παραγωγής των αυτόνομων πετρελαϊκών σταθμών της ΔΕΗ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, διαμορφώθηκε στα 336,96 ευρώ η MWh, όταν το αντίστοιχο κόστος στο ηπειρωτικό σύστημα κυμάνθηκε στα 50 ευρώ η MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης