Επιχειρήσεις

Μετατίθεται χρονικά το άνοιγμα των προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ - Διευκρινήσεις από τις δύο κοινοπραξίες ζητά το ΤΑΙΠΕΔ

Μετατίθεται χρονικά το άνοιγμα των προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ - Διευκρινήσεις από τις δύο κοινοπραξίες ζητά το ΤΑΙΠΕΔ
Οι δύο ανεξάρτητοι εκτιμητές που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσαν την αποτίμηση της εταιρίας, έτσι ώστε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να μπορέσει να καθορίσει το εύλογο τίμημα
Παρατείνεται για μία ακόμη εβδομάδα το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ που κατατέθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου 2018.
Αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη 15/3 είχε αναφέρει ότι οι προσφορές για το ΔΕΣΦΑ θα ανοίξουν σε μία εβδομάδα (δηλαδή αυτή που «τρέχει»), το ΤΑΙΠΕΔ ωστόσο δεν είναι ακόμη έτοιμο για το αποσφράγισμά τους.  
Το Ταμείο σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει από τους υποψηφίους επενδυτές συμπληρωματικές διευκρινήσεις για κάποια θέματα στο πλαίσιο του εξονυχιστικού ελέγχου των τεχνικών φακέλων που διενεργεί πάνω από ένα μήνα τώρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν την όλη διαδικασία σε μεγάλη καθυστέρηση.
Στο μεταξύ οι δύο ανεξάρτητοι εκτιμητές που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσαν την αποτίμηση της εταιρίας στην οποία θα στηριχθεί το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για να καθορίσει το εύλογο τίμημα που θα κρίνει στη συνέχεια και τον πλειοδότη του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, σε περίπτωση που η διαφορά του τιμήματος κυμαίνεται κάτω από το 15% τότε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές.
Στην περίπτωση που η διαφορά κινείται πάνω από το 15% τότε ο διαγωνισμός κατοχυρώνεται στον υποψήφιο με το υψηλότερο τίμημα, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βελτίωση της προσφοράς του.

Αισιοδοξία για υψηλό τίμημα λόγω οικονομικών μεγεθών  

Τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα του ΔΕΣΦΑ για τη χρήση του 2017 ανεβάζουν τον πήχη του τιμήματος πολύ πάνω από το κατώφλι των 400 εκατ. ευρώ που έθεσαν αρχικά οι μέτοχοι (Δημόσιο και ΕΛΠΕ) με κάποιες μάλιστα εκτιμήσεις να το τοποθετούν πολύ πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη του ΔΕΣΦΑ στη χρήση του 2017 αυξήθηκαν 149,4% σε σχέση με το 2016 και διαμορφώθηκαν σε 85,6 εκατ. ευρώ έναντι 34,6 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 58% σημείωσαν και τα έσοδα της εταιρίας τα οποία διαμορφώθηκαν σε 268,8 εκατ. ευρώ έναντι 169,6 εκατ. ευρώ το 2016.
Πολύ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις των 180 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 227,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στις 31/12/2017 τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας, αυξημένα δηλαδή κατά 56,1% σε σχέση με τα ταμειακά διαθέσιμα στις 31/12/2016 που ήταν 145,8 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως τον ελληνικό Διαχειριστή φυσικού αερίου διεκδικούν, η κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagas και της βελγικής Fluxus, καθώς  και η κοινοπραξία της ισπανικής Renagosa, της ρουμανικής Transgaz και της ΕΒRD.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πολλούς η καθυστέρηση στο άνοιγμα των προσφορών συνδέεται και με τις γεωπολιτικές διαστάσεις του ΔΕΣΦΑ, στις οποίες εξάλλου αποδίδουν και την συμμετοχή στον διαγωνισμό της ΕΒRD.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης