Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Ενδιαφέρον από ενεργειακούς κολοσσούς για τον γ΄ γύρο αδειοδοτήσεων σε τρία «οικόπεδα»

Κύπρος: Ενδιαφέρον από ενεργειακούς κολοσσούς για τον γ΄ γύρο αδειοδοτήσεων σε τρία «οικόπεδα»
Στον γύρο αυτό πρόκειται να δημοπρατηθούν τρία «οικόπεδα», τα 6, 8 και 10, τα οποία έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών
Στα χέρια του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη βρίσκονται οι προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον γ΄ γύρο της αδειοδότησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου.
Στον γύρο αυτό πρόκειται να δημοπρατηθούν τρία «οικόπεδα», τα 6, 8 και 10, τα οποία έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών και ιδιαιτέρως το οικόπεδο 10, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από το αιγυπτιακό κοίτασμα Zohr, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο σε περιεκτικότητα στη Μεσόγειο.
Ειδικότερα, για το οικόπεδο 6 έχουν καταθέσει προσφορά σε κοινοπραξία η ιταλική Eni με την γαλλική Total.
Για το οικόπεδο 8 έχουν καταθέσει προσφορά η Eni και σε κοινοπραξία η βρετανική Cairn με την ισραηλινή Delek.
Για το οικόπεδο 10 έχουν καταθέσει προσφορά δύο κοινοπραξίες, η Eni με την Total και η αμερικανική Exxon Mobil με την καταριανή Qatar Petroleum και μεμονωμένα η νορβηγική Statoil.
Ο κ. Λακκοτρύπης θα μελετήσει τις προτάσεις της επιτροπής, οι οποίες δεν είναι δεσμευτικές και εν συνεχεία θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει με ποιες εταιρείες θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης