Αναλύσεις

Επιβεβλημένη και δίκαιη η διατήρηση της Χρέωσης Προμηθευτών, σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ

Επιβεβλημένη και δίκαιη η διατήρηση της Χρέωσης Προμηθευτών, σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ
Η κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) δεν είναι μέτρο επιβεβλημένο ενόψει της επικείμενης λειτουργίας του target model και ειδικότερα της Σύζευξης Αγορών (market coupling). Δεν υπάρχει δηλαδή ασυμβατότητα της Χρέωσης Προμηθευτών με τη Σύζευξη Αγορών. Και τούτο διότι, παρά την εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί, κατά το market coupling δεν γίνεται κοινή επίλυση ή συνεπίλυση των Προημερήσιων Αγορών των επιμέρους υπό σύζευξη χωρών.
Αυτό υποστηρίζει, τεκμηριώνοντάς το με μια νέα τεχνική ανάλυσή του, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), την οποία απέστειλε στον Υπουργό κ. Σταθάκη, στον Γενικό Γραμματέα κ. Βερροιόπουλο και στον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Μπουλαξή.
Ο Σύνδεσμος προχωράει μάλιστα και στην παράθεση των βημάτων μέσω των οποίων μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ο μηχανισμός της Χρέωσης Προμηθευτή (επίλυση Εικονικού ΗΕΠ, χωρίς την συμμετοχή των ΑΠΕ, μετά την επίλυση του κανονικού), σε καθεστώς Market Coupling.
Ως εκ τούτου η διατήρηση της Χρέωσης Προμηθευτών, σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, «είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη και δίκαιη, ενόψει μάλιστα των εθνικών στόχων διείσδυσης ΑΠΕ που η χώρα μας καλείται να επιτύχει, μαζί βεβαίως και με την αναβάθμιση της επενδυτικής της αξιοπιστίας, που είναι εκ των ων ουκ άνευ για όλη την οικονομία συνολικά».
«Αντικειμενικά δεν βλέπουμε κάποιον ουσιαστικό λόγο για την κατάργηση της ΠΧΕΦΕΛ λόγω του market coupling του target model αλλά ούτε και κάποια λειτουργική εναλλακτική για την υποκατάσταση της» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του ΣΠΕΦ, υποστηρίζοντας ότι όσες «εναλλακτικές» της ΠΧΕΦΕΛ προτάσεις έχουν μέχρι σήμερα ακουστεί, είτε φέρουν χαρακτηριστικά Τέλους ευάλωτου στην λογική, είτε ουσιαστικά προβλήματα εφαρμογής, είτε θα αποτύχουν ποσοτικά παντελώς να την υποκαταστήσουν. 
«Η τυχόν κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή θα επιστρέψει την χώρα μας πίσω στην εποχή των καταστροφικών στρεβλώσεων σε βάρος των ΑΠΕ και του Ειδικού Λογαριασμού τους (ΕΛΑΠΕ) προς όφελος μόνο των Προμηθευτών και σε βάρος των καταναλωτών, που θα απαιτηθεί εν συνεχεία να επωμισθούν ένα στρεβλά μονίμως αυξανόμενο ΕΤΕΜΕΑΡ» τονίζει ο ΣΠΕΦ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης