Επιχειρήσεις

Ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά της Energean στο Λονδίνο - Άντλησε 460 εκατ. δολάρια

Ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά της Energean στο Λονδίνο - Άντλησε 460 εκατ. δολάρια
Η Energean υλοποιεί ήδη ένα πλήρως χρηματοδοτημένο πρόγραμμα για την διεύρυνση της χαμηλού κόστους παραγωγής στην Ελλάδα σε βραχυπρόθεσμη βάση
H Energean Oil & Gas ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η Δημόσια Προσφορά 72.592.016 νέων Κοινών Μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου με τιμή 4,55 βρετανικές λίρες ανά μετοχή.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με βάση την τιμή της μετοχής, η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι 695 εκατ. λίρες ή 968 εκατ. δολάρια. Η Δημόσια Προσφορά αφορά περίπου το 47,5% των μετοχών της εταιρείας. Συνολικά, μετά την έναρξη της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, η οποία αναμένεται στις 21 Μαρτίου με το σύμβολο ENOG, η εταιρεία θα διαθέτει 152.823.238 μετοχές.
Με την Δημόσια Προσφορά, η Energean λαμβάνει περίπου 330 εκατ. λίρες (460 εκατ. δολάρια), εκ των οποίων η πλειοψηφία θα επενδυθεί στην ανάπτυξη των θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ. 
Με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς, ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Energean δήλωσε τα εξής: 
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την ανταπόκριση της επενδυτικής κοινότητας και πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε τους νέους μας μετόχους. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Energean παρέχει στους επενδυτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε ένα χαρτοφυλάκιο παραγωγής, ανάπτυξης και έρευνας υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία καθίσταται όλο και περισσότερο γόνιμη ως προς τον συγκεκριμένο τομέα. Με τις υποδομές που διαθέτει, τις σχέσεις της με τις τοπικές κοινωνίες και με τις μέχρι σήμερα επιδόσεις της, η εταιρεία είναι πολύ καλά τοποθετημένη ώστε να κεφαλαιοποιεί τις ευκαιρίες που προσδίδουν αξία στους μετόχους της.
Η Energean υλοποιεί ήδη ένα πλήρως χρηματοδοτημένο πρόγραμμα για την διεύρυνση της χαμηλού κόστους παραγωγής στην Ελλάδα σε βραχυπρόθεσμη βάση. Επιπλέον, τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τη Δημόσια Προσφορά θα επενδυθούν στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ, φέρνοντας ανταγωνισμό στην ταχέως αναπτυσσόμενη Ισραηλινή αγορά. Έχοντας ήδη υπογράψει τη Συμφωνία Χρηματοδότησης του συγκεκριμένου project με τέσσερις διεθνείς τράπεζες, έχοντας αναθέσει το συμβόλαιο κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO) και των απαιτούμενων υποδομών στην TechnipFMC και με τα υπογεγραμμένα συμβόλαια με μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες για ετήσιες πωλήσεις άνω των 4 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως να διασφαλίζουν τις ταμειακές ροές, η άντληση κεφαλαίων από την Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για το μεγάλο αυτό έργο. 
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ικανότητα της Energean να εξασφαλίζει και να αναπτύσσει σημαντικά projects ελαχιστοποιώντας το επενδυτικό ρίσκο, θα δημιουργήσει μία σειρά νέων ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή με ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους μας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης