Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ελληνικά Ομόλογα: Περιορισμένο το ενδιαφέρον στο road show της J P Morgan

Ελληνικά Ομόλογα: Περιορισμένο το ενδιαφέρον στο road show της J P Morgan
Σε κάθε περίπτωση το τοπίο παραμένει ομιχλώδες σε χρηματιστήριο και ομόλογα και αυτό φάνηκε και μετά την δημοπρασία του ετήσιου εντόκου όπου οι επενδυτές ρευστοποιούσαν σχεδόν σε όλη την καμπύλη αποδόσεων
Ενώ καλλιεργείται η εντύπωση ότι όλοι οι θεσμοί θέλουν να τελειώνουν με την Ελλάδα και δεν θα δημιουργήσουν προσκόμματα στην προσπάθεια εξόδου από τα μνημόνια, θα διευθετήσουν έστω και μερικώς το χρέος και θα δώσουν χρόνο στις τράπεζες να βρουν κεφάλαια το 2019…η ελληνική αγορά δεν έχει πειστεί.
Το χρηματιστήριο βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας stress tests και τα ομόλογα τελούν υπό την ομηρία μιας αμφίβολης διευθέτησης του χρέους και της επόμενης ημέρας εξόδου από τα μνημόνια.
Σε κάθε περίπτωση το τοπίο παραμένει ομιχλώδες σε χρηματιστήριο και ομόλογα και αυτό φάνηκε και μετά την δημοπρασία του ετήσιου εντόκου όπου οι επενδυτές ρευστοποιούσαν σχεδόν σε όλη την καμπύλη αποδόσεων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δύο σημαντικά γεγονότα έχουν λάβει χώρα που ενώ δεν συνδέονται δείχνουν κάποιες τάσεις…

Πολύ περιορισμένο το ενδιαφέρον για Ελλάδα στο road show της J P Morgan

Η J P Morgan πραγματοποίησε κάποιες παρουσιάσεις στο Λονδίνο και συμμετείχαν και ελληνικές τράπεζες.
Σε αυτό το road show η συμμετοχή των ξένων ήταν περιορισμένη.
Αυτό που κυριάρχησε είναι ότι όσο παραμένουν ανοικτά 3 μέτωπα δεν μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για ελληνικά assets.
Τα stress tests παραμένουν ανοικτό ζήτημα, η διευθέτηση του χρέους τελεί υπό πολλές αιρέσεις ενώ ασαφές είναι ακόμη και το μοντέλο της μεταμνημονιακής Ελλάδος.
Η κυβέρνηση θέλει καθαρή έξοδο ενώ εξετάζεται και η υβριδική λύση με συμμετοχή ελληνικού capital buffer και ειδικού λογαριασμού που θα δημιουργηθεί και θα εισφέρει κεφάλαια ο ESM έναντι σύμβασης υποχρεώσεων που θα υπογράψει η Ελλάδα.
Όσο παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα το τοπίο θα παραμένει θολό.
Τα stress tests θα ανακοινωθούν 5 Μαίου ή εάν υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις 19 Μαίου.
Η λύση για το χρέος μετατίθεται για τον Ιούνιο παρ΄ ότι το ΔΝΤ πιέζει για άμεση κατάθεση των προτάσεων για το ελληνικό χρέος.

Γιατί δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ;

Το ελληνικό δημόσιο έβγαλε προς πώληση το 5% του ΟΤΕ δηλαδή 24,5 εκατ μετοχές.
Η Deutsche Telecom ως βασικός στρατηγικός επενδυτής που ελέγχει τον ΟΤΕ είχε διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο τις συμβάσεις πώλησης μετοχών που ουσιαστικά απέτρεπε άλλο επενδυτή να αγοράσει μετοχές του ΟΤΕ.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει ρήτρα που επιβάλλει το εξής.
Εάν κάποιος τρίτος επενδυτής υποβάλλει προσφορά για το 5% που πουλάει το δημόσιο στον ΟΤΕ τότε υποχρεούται ο πωλητής να ενημερώσει την Deutsche Telecom ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής να αποκαλύψει την τιμή…και η γερμανική εταιρία Deutsche Telecom να αποφασίσει σε διάστημα 2 μηνών εάν θα υποβάλλει καλύτερη προσφορά.
Ποιος επενδυτής θα έρθει να επενδύσει στον ΟΤΕ με ένα τέτοιο καθεστώς;
Από την άλλη πλευρά ο στρατηγικός επενδυτής του ΟΤΕ Deutsche Telecom εύλογα θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του…
Μετά το ναυάγιο εξεύρεσης επενδυτών για το 5% ποια είναι η εναλλακτική λύση;
Το ελληνικό δημόσιο θα λάβει υπόψη τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ημερών δηλαδή τιμή 11,62 ευρώ και θα πουλήσει στην Deutsche Telecom το 5% ή 24,5 εκατ μετοχές.
Να ληφθεί υπόψη ότι η μετοχή του ΟΤΕ λόγω του placement από τα 12,28 ευρώ έχει υποχωρήσει στα 11,26 ευρώ…
Το βασικό σενάριο θέλει η Deutsche Telecom να αγοράζει το 5% του ΟΤΕ.
Εάν δεν το αγοράσει – σενάριο όχι πιθανό – τότε το ελληνικό δημόσιο μπορεί να πιέσει την Deutsche Telecom ότι θα πουλήσει στην αγορά τα 24,5 εκατ μετοχές εξέλιξη που θα πιέσει την μετοχή.
Επειδή ο Γερμανός μέτοχος θέλει να συντηρήσει ψηλά την μετοχή η λογική λέει ότι θα εκδηλώσει ενδιαφέρον αγοράζοντας τα 24,5 εκατ μετοχές στα 11,62 ευρώ ή 284 εκατ ευρώ.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης