H ΕΤΕπ ενέκρινε τη χρηματοδότηση δύο αιολικών σταθμών στη Βόρεια Ελλάδα

H ΕΤΕπ ενέκρινε τη χρηματοδότηση δύο αιολικών σταθμών στη Βόρεια Ελλάδα
Επενδύσεις 8 δισ. ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Το «πράσινο φως» για επενδύσεις συνολικού ύψους 8 δισεκ. ευρώ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, έδωσε σήμερα 15 Μαρτίου 2018) το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ, European Investment bank, EIB), επενδύσεις που θα αφορούν την ενέργεια, την εκπαίδευση, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τις τοπικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, η χρηματοδότηση αφορά επενδύσεις  σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Αυστρία και την Ελλάδα.
 Η ΕΤΕΠ  ενέκρινε δύο νέους αιολικούς σταθμούς στη Βόρεια Ελλάδα και την Αυστρία, που θα παράγουν πάνω από 74 MW καθαρής ενέργειας!
Επίσης περιλαμβάνονατι επενδύσεις στην εκπαίδευση της Γαλλίας, καθώς και τη στήριξη μικρότερων επιχειρήσεων στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλί.
«Παρά τη βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, παραμένουν σημαντικά κενά στις επενδύσεις.
Για την αντιμετώπιση αυτών των κενών, η ΕΙΒ στήριξε σήμερα νέα έργα που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να επεκταθούν, να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια στις μεταφορές, να αξιοποιήσουν καθαρές πηγές ενέργειας και να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Αυτό, καθώς και ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία στην Ισπανία, θα συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Werner Hoyer, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Μιλώντας με αριθμούς, θα διατεθούν 1 δισεκ. ευρώ για την ολοκλήρωση της παράκαμψης της Αμβέρσας, αλλά και 1,2 δισεκ. για νέες επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας στην Ισπανία.
Περίπου 1,46 δισεκ. ευρώ θα δοθούν για νέες επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών, οι οποίες θα μειώσουν τον χρόνο που χάνεται σε κυκλοφοριακές συμφορήσεις στους δρόμους ή τα λιμάνια, βελτιώνοντας, παράλληλα, τις τοπικές μεταφορές.
Η ΕΤΕπ έχει ήδη εγκρίνει κονδύλια ύψους 2,3 δισεκ. για παρόμοια project, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος του προγράμματος να φθάνει τα 10,2 δισεκ. ευρώ, επισημαίνεται.
Η Τράπεζα ενέκρινε, επίσης, τη χρηματοδότηση για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας σε δύο εγκαταστάσεις εμπορευματοκιβωτίων στην Πορτογαλία, στο Leixões κοντά στο Porto και στην Alcântara κοντά στη Λισαβόνα, αλλά και στο κύριο λιμάνι της Ανατολικής Αφρικής στο Mombassa.
Η ΕΤΕπ αναμένεται να διαθέσει 140 εκατ. ευρώ για επενδύσεις της Vodafone στην ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς, στην Ιρλανδία, και επέκταση κάλυψης 4G σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Το συμβούλιο ενέκρινε επίσης στήριξη ύψους 400 εκατ. ευρώ για την επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρο το Βέλγιο από την Proximus, ενώ, αντανακλώντας την αυξημένη υποστήριξη της ΕΤΕπ για επενδύσεις σε μετοχές, συμφωνήθηκε νέα συμμετοχή συνολικού ύψους 375 εκατ. ευρώ.
Αυτό θα στηρίξει τις επενδύσεις σε τέσσερα εξειδικευμένα ταμεία για την υποστήριξη ενεργειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράσινων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Τέλος, εγκρίθηκαν 100 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης για τη την κατασκευή νέων κτιρίων «μηδενικής ενέργειας», στη Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης