Εξοικονομώ

"Χρυσοί" κανόνες για την επιλογή του κατάλληλου κλιματιστικού, εξασφαλίζοντας οικονομία και αποτελεσματικότητα

Μπορεί να βρισκόμαστε στα μέσα του Μάρτη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η άφιξη του καλοκαιριού αποτελεί μια χρονική ουτοπία.
Σε συνδυασμό με την εύστοχη λαϊκή ρήση, «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν», το worldenergynews.gr θα κάνει μια γενική αναφορά σε κάποιες βασικές συμβουλές για τα κριτήρια επιλογής ενός σωστού κλιματιστικού.
Το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε σας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθείτε με την σημαντική αυτή ηλεκτρική συσκευή και να συλλέξετε τις απαραίτητες πληροφορίες, έτσι ώστε να απολαύσετε τους καρπούς των κόπων της έρευνάς σας, την ώρα που θα εκδηλωθεί η ανάγκη για την αγορά της συγκεκριμένης συσκευής.
Κατά την επιλογή του κλιματιστικού, ο καταναλωτής πρέπει να λάβει υπόψη του χαρακτηριστικά όπως την αθόρυβη λειτουργία, την αντοχή στο χρόνο, την αισθητική, τα συστήματα αυτοματισμού, την πρακτικότητα και τον όγκο της συσκευής.


1ος κανόνας
Βασική προϋπόθεση για την επιλογή σωστού κλιματιστικού είναι να διαπιστώσεις πόσα BTU/h χρειάζεται να είναι το κλιματιστικό που θα επιλέξεις για να καλύψει επαρκώς τον χώρο σου με την ανάλογη θέρμανση ή ψύξη.

2ος κανόνας
Απαράβατος σύγχρονος κανόνας στην αγορά κλιματιστικού είναι η τεχνολογία inverter.
Χάρη στην τεχνολογία Inverter το κλιματιστικό έχει την δυνατότητα να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια με άμεση συνέπεια τη λιγότερη κατανάλωση ρεύματος.
Άλλο βασικό στοιχείο είναι να διαθέτει πιστοποίηση Eurovent. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό φορέα, ο οποίος πιστοποιεί ότι οι αποδόσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων κλιματισμού ακολουθούν και διεθνή πρότυπα. Ένα πιστοποιημένο Εurovent κλιματιστικό θα αποδίδει εγγυημένα αυτά που αναγράφει ο κατασκευαστής του.


3ος κανόνας
Πέρα των παραπάνω, σημαντικό είναι να προσέχουμε και κάποια άλλα χαρακτηριστικά και λειτουργίες όπως:
Ενεργειακή κλάση και εποχικοί δείκτες ενεργειακής απόδοσης
Βαθμός απόδοσης σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες (παγετός/καύσωνας)
Εγγύηση - Επώνυμo brand – εργοστάσιο
Φίλτο κλιματισμού αέρα
Ιονιστής
Αθόρυβη λειτουργία
Σύνδεση με το internet (wifi)

H αποδοτικότητα των κλιματιστικών μπορεί να μετρηθεί με βάση τους δείκτες SCOP/SEER που δείχνουν σε σημαντικό βαθμό το ενεργειακό κόστος της συσκευής κλιματισμού.
Μάλιστα με βάση την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα κλιματιστικά από το 2013 και έπειτα οφείλουν να φέρουν εποχικό δείκτη ενεργειακής απόδοσης για την περίοδο ψύξης (SEER) και εποχικό δείκτη ενεργειακής απόδοσης για την περίοδο θέρμανσης (SCOP) καθώς και δείκτες θορύβου (Db).
Με βάση αυτόν τον πίνακα οι καταναλωτές μπορούν να βγάζουν αξιόπιστα συμπεράσματα ώστε να συγκρίνουν τα κλιματιστικά μεταξύ τους με βάση την ετήσια κατανάλωση, όπου το πλέον μη ενεργοβόρο κλιματιστικό φέρει σήμανση Α+++.
Οι κατασκευαστικές εταιρείες οφείλουν επίσης να δίνουν στοιχεία απόδοσης των μονάδων τους σε θερμοκρασίες κάτω του μηδέν βαθμών Κελσίου τον χειμώνα και άνω των 36 το καλοκαίρι.

4ος κανόνας
Ως καταναλωτής οφείλεις να ζητήσεις την γραπτή εγγύηση της επίσημης αντιπροσωπείας όπως και να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στα «ψιλά» γράμματα.
Οι 10ετης εγγυήσεις πολλές φορές κρύβουν παγίδες για εξτρά χρεώσεις.
Καλό είναι επίσης να επιλέγουμε κλιματιστικά από επώνυμα αξιόπιστα εργοστάσια και να αποφεύγουμε τα no-name, όπου δεν ελέγχονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα φυλλάδιά τους.

SOS…ο θόρυβος
O θόρυβος που δημιουργείται κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού θα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο επιλογήςκατά την έρευνα αγοράς μας, ιδιαίτερα εάν το κλιματιστικό προορίζεται για εγκατάσταση στην κρεβατοκάμαρα.
Μονάδα μέτρησης θορύβου είναι το decibel (dB) και όλοι οι κατασκευαστές αναγράφουν το επίπεδο τιμών (dΒ) του κάθε μοντέλου, τόσο για την εσωτερική όσο και για την εξωτερική μονάδα.
Επειδή είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πόσο αθόρυβο ή θορυβώδες θα είναι το κλιματιστικό κατά τη λειτουργία του μόνο από την ανάγνωση της συγκεκριμένης τιμής, προτείνεται να την εκμεταλλευτούμε συγκριτικά. Δηλαδή να συγκρίνουμε την τιμή (dB) που παράγει η μονάδα που μας ενδιαφέρει, με αυτή που παράγει ένα κλιματιστικό για το οποίο έχουμε ιδία άποψη περί των επιδόσεών του.
Ακόμα μπορούμε να συγκρίνουμε τις τιμές (dB) των κλιματιστικών στα οποία έχουμε καταλήξει κατά την έρευνα αγοράς μας.
Αυτό το οποίο έχει τη μικρότερη τιμή είναι το λιγότερο θορυβώδες.
Ενδεικτικά, μέγιστα όρια θορύβου για την εσωτερική μονάδα θεωρούνται τα 40dB και για την εξωτερική τα 55dB.
Αντίθετα, άψογα επίπεδα θορύβου (σχεδόν αθόρυβη λειτουργία) θεωρούνται τα 21 dB και κάτω.

Σπύρος Κόγκας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης