Δελτία Τύπου

Έναρξη λειτουργίας της μονάδας παραγωγής οξυγόνου από την Air Liquide στη Νότια Αφρική

Έναρξη λειτουργίας της μονάδας παραγωγής οξυγόνου από την Air Liquide στη Νότια Αφρική
Η Air Liquide έθεσε πρόσφατα σε λειτουργία τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής οξυγόνου στον κόσμο για λογαριασμό της Sasol, μιας παγκόσμιας καθετοποιημένης εταιρίας, που δραστηριοποιείται στους τομείς ενέργειας και χημικών. Η Air Liquide επένδυσε περίπου 200 εκατ. ευρώ[1] για την κατασκευή της συγκεκριμένης Μονάδας Διαχωρισμού Αέρα (ASU) στη Secunda, η οποία διαθέτει συνολική παραγωγική δυναμικότητα 5.000 τόνων οξυγόνου ημερησίως (ισοδύναμη με 5.800 τόνους ημερησίως σε επίπεδο θάλασσας).
Για τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας υπεύθυνη θα είναι η Air Liquide, ενώ αποτελεί την πρώτη ASU που η Sasol αποφάσισε να αναθέσει σε έναν ειδικό βιομηχανικών αερίων σε αυτήν την περιοχή.


H νέα ASU, που βρίσκεται στο εργοστάσιο της Sasol στη Secunda (περίπου 140 χλμ. ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ), παρέχει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καυσίμων και χημικών.
Η έναρξη λειτουργίας της μονάδας αυτής σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ Air Liquide και Sasol, καθώς αυξάνει σε 17 τον αριθμό των ASU που έχουν παραδοθεί από την Air Liquide τα τελευταία 40 χρόνια, με τη συνολική ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα οξυγόνου να ξεπερνά τους 45.000 τόνους. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η Sasol αναθέτει σε εξωτερικό συνεργάτη την προμήθεια οξυγόνου για το εργοστάσιο στη Secunda, αναγνωρίζοντας έτσι την εμπειρία της Air Liquide στον τομέα της παραγωγής οξυγόνου και τη σημασία της μακροχρόνιας συνεργασίας των δύο εταιριών.
Η μονάδα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Κλάδο Engineering & Construction της Air Liquide με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών του Ομίλου για υψηλή αξιοπιστία, ασφάλεια, ενεργειακή απόδοση και αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα. Ο σχεδιασμός της ASU βασίζεται στις πατενταρισμένες τεχνολογίες της Air Liquide, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και αρκετές μοναδικές καινοτομίες για τη διαδικασία συμπίεσης αέρα, οι οποίες επιτρέπουν μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού της Sasol πάνω από 20%, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της εταιρίας.
Η περίοδος από το σχεδιασμό μέχρι την έναρξη λειτουργίας της νέας ASU διήρκεσε λιγότερο από τρία χρόνια, ακριβώς όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα προγραμματισμού. Η συγκεκριμένη μονάδα εξυπηρετεί επίσης τον Όμιλο, καθώς αποτελεί μια νέα πηγή απ’ όπου η Air Liquide θα προμηθεύει υγροποιημένα αέρια στην αναπτυσσόμενη αγορά βιομηχανικών αερίων στη Νότια Αφρική.
Ο François Jackow, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου Air Liquide, Υπεύθυνος για τις περιοχές Μέσης Ανατολής και Αφρικής, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι για την ενίσχυση αυτής της στρατηγικής συνεργασίας, που έχει σαν βάση την εμπιστοσύνη και τη μακροπρόθεσμη δέσμευση με την Sasol. Το έργο αυτό αποδεικνύει την ικανότητα της Air Liquide να διαχειρίζεται πολύ μεγάλα, καινοτόμα έργα. Με αυτή τη νέα μονάδα η Sasol αναθέτει για πρώτη φορά τις ανάγκες της σε οξυγόνο για τη Secunda σε εξωτερικό συνεργάτη, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση του Ομίλου στις τεχνολογίες παραγωγής οξυγόνου και τη δέσμευσή του να συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Νότιας Αφρικής».
Ο Bernard Klingenberg, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος στον Τομέα Λειτουργιών της Sasol, σημειώνει: «Η επιτυχημένη έναρξη λειτουργίας αυτής της σύγχρονης ASU εδραιώνει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία της Sasol με την Air Liquide, βάζοντας στις παραγωγικές μας διαδικασίες στη Secunda τη σφραγίδα της κορυφαίας εμπειρίας στον εφοδιασμό με οξυγόνο και της μακροπρόθεσμης αξιοπιστίας. Επιπλέον, αυτό το ορόσημο ενδυναμώνει την ολοκληρωμένη αξιακή αλυσίδα μας στη Νότια Αφρική, καθιστώντας την μια ισχυρή πλατφόρμα για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ουσιαστική συμβολή της Sasol στην οικονομία της χώρας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης