Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΞ: Οι 2 κατευθύνσεις που κινείται η Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα της ΑΟΖ

ΥΠΕΞ: Οι 2 κατευθύνσεις που κινείται η Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα της ΑΟΖ
Λευκωσία και Αθήνα επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ή να προωθήσουν αυτό που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά μας και θα επιτυγχάνει τους στόχους μας, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο.
Εκείνο που επιχειρούμε να πράξουμε, εξήγησε, είναι να ταυτίσουμε τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις μας με την Ε.Ε., αλλά και δρώντες στην περιοχή μας.
Η Τουρκία, με τις ενέργειές της, επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι μία περιοχή που μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο ενός εναλλακτικού διαδρόμου για την Ε.Ε., γι' αυτό, εξάλλου, έχει επενδύσει πρόσφατα γύρω στα 35 εκατομμύρια ευρώ για οικονομικές και τεχνικές μελέτες, εξήγησε ο ΥΠΕΞ.       
Αυτή, πρόσθεσε, ήταν η προσέγγιση στο πρόσφατο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη όσο και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και υπήρξε η κοινή δήλωση των ‘27’, που αφήνει το θέμα ανοιχτό και θα ξανασυζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, για να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση είτε με τη Σύνοδο της Βάρνας είτε γενικότερα σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.        
Παράλληλα, εκτός από την Ε.Ε., κινούμαστε, ανέφερε, και προς τα γειτονικά κράτη, καθώς και αυτών τα συμφέροντα επηρεάζονται αρνητικά από τέτοιου είδους εξελίξεις.      
Αυτές, ανέφερε, είναι οι δύο κύριες κατευθύνσεις προς τις οποίες κινείται η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ γίνονται προσπάθειες και σε άλλα επίπεδα.
Από ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε., που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σ’ αυτό τον σχεδιασμό, υπάρχει ανταπόκριση και πλήρης κατανόηση της προσέγγισής μας και είμαστε σε καθημερινή επαφή για να δούμε πώς δημιουργούνται συνθήκες που να αποτρέπουν τα όποια προβλήματα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, είπε. 
Σε ερώτηση αν στη Σύνοδο της Βάρνας αναμένεται να δοθούν κονδύλια στην Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι η μόνη οικονομική πτυχή της Συνόδου της Βάρνας, αν τελικά πραγματοποιηθεί, αφορά τα 3 δις. για το προσφυγικό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης