Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανική χρηματοδότηση 1,2 δισ. στο project του Νοτίου Διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ

Γερμανική χρηματοδότηση 1,2 δισ.  στο project του Νοτίου Διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ
Τμήμα του έργου αποτελεί και ο αγωγός TAP που διασχίζει τη βόρειο Ελλάδα
Ισχυρό γερμανικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για το Νότιο Διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, το οποίο μάλιστα παίρνει τη μορφή παροχής δανείου ύψους 1,2 δις ευρώ από τη Γερμανία στην κρατική εταιρία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Καυκάσου. 
Πρόκειται για την εταιρία SJCC, η οποία διαχειρίζεται τη συμμετοχή της χώρας στα έργα που συναποτελούν το Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου μεταξύ των οποίων και ο TAP που διέρχεται από το ελληνικό έδαφος.
Ο Νότιος Διάδρομος είναι ένα έργο που έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, αλλά σε αυτό μέχρι τώρα δεν υπήρχε άμεση γερμανική συμμετοχή, ενώ είναι γνωστό ότι η Γερμανία προωθεί την κατασκευή του Nord Stream 2, ενισχύοντας τους δεσμούς της με τη Ρωσία και την Gazprom.   
Έτσι σύμφωνα με αναλυτές, η χορήγηση δανείου από τη Γερμανία για τη χρηματοδότηση της εταιρίας που διαχειρίζεται τη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν στον Νότιο Διάδρομο Αερίου, δημιουργεί νέα δεδομένα και πιθανώς νέες ισορροπίες.
Η πληροφορία μεταδόθηκε από τη Deutsche Welle που επικαλέστηκε σχετική επιστολή του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Jens Spahn προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Bundestag, της γερμανικής Βουλής.
Το δάνειο αφορά στην εταιρία SJCC Southern Gas Corridor , που ιδρύθηκε το 2014 από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, για τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση της κρατικής συμμετοχής στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ  στην Κασπία Θάλασσα, την επέκταση του Αγωγού του Νοτίου Καυκάσου (SCP), την κατασκευή του αγωγού ΤΑΝΑΡ και του αγωγού ΤΑΡ, των έργων δηλαδή που συγκροτούν τον Νότιο Διάδρομο Αερίου.
Η SJCC ανέλαβε το project finance και η κρατική εταιρία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, η Socar, τη λειτουργική διαχείριση.

Αποπληρωμή μέσω των εσόδων του έργου

Το δάνειο πρόκειται να αποπληρωθεί από τα έσοδα του έργου και φέρει κρατικές εγγυήσεις του  Αζερμπαϊτζάν.
Θα χρησιμοποιηθεί δε για την αναχρηματοδότηση του μεριδίου της CJSC στο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ και τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, ο οποίος διασχίζει την Τουρκία και φθάνει ως τα σύνορα με την Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, θα εξεταστεί αίτημα για την παροχή από τη Γερμανία εγγυήσεων εξαγωγικών πιστώσεων 500 εκατ. ευρώ με σκοπό  τη χρηματοδότηση παροχής γερμανικού εξοπλισμού και υπηρεσιών στον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος ξεκινά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και φθάνει ως την Ιταλία.
Οι αγωγοί ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ αποτελούν το τουρκικό και το ευρωπαϊκό σκέλος, αντίστοιχα, του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου Αερίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει τη χορήγηση των λεγόμενων Unbound Financial Loans κατόπιν αιτήματος.
Τα δάνεια αυτά προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων στο  εξωτερικό (εκτός Γερμανίας), τα οποία θεωρούνται ως «ειδικού ενδιαφέροντος για τη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας» με κατ’ εξοχήν πεδίο εφαρμογής τα projects που «διασφαλίζουν την προμήθεια πετρελαίου και αερίου της Γερμανίας».
Η Deutshe Welle υπενθυμίζει  στο άρθρο της ότι η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει εκφραστεί θετικά για την κατασκευή του Νότιου Διαδρόμου.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2017 δάνειο 500 εκατ. ευρώ για τον ΤΑΝΑΡ, ενώ χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε και από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Τον Φεβρουάριο του 2018 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε τη χορήγηση δανείου 1,5 δις. ευρώ στον αγωγό ΤΑΡ, το μεγαλύτερο δάνειο που έχει χορηγήσει ποτέ σε ενεργειακό project.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης