Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Η συμφωνία ΟΠΕΚ-Ρωσίας μπορεί να «εξαφανίσει» το 46% των αποθεμάτων πετρελαίου

IEA: Η συμφωνία ΟΠΕΚ-Ρωσίας μπορεί να «εξαφανίσει» το 46% των αποθεμάτων πετρελαίου
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) τα αποθέματα μπορούν να μειωθούν κατά 760.000 βαρέλια την ημέρα
Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν κατά 760.000 βαρέλια την ημέρα, αν υλοποιηθεί η συμφωνία του ΟΠΕΚ με τις 11 ανεξάρτητες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), όπως αναφέρει το Bloomberg.
Αυτό σημαίνει, ότι θα μειωθεί μέσα σε 6 μήνες κατά 46% το πλεόνασμα των αποθεμάτων πετρελαίου, που ανέρχεται σήμερα σε 300 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ΙΕΑ.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί πλήρη συμμόρφωση με τη μείωση κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύρια βαρέλια, με την οποία έχουν δεσμευθεί τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι 10 ανεξάρτητοι παραγωγοί.
Σημειώνει δε, ότι αυτό είναι ένα επίτευγμα, που δεν έχει ευοδωθεί από προηγούμενες ανάλογες συμφωνίες.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για να επιτευχθεί η προμήθεια αργού κατά 760.000 λιγότερα βαρέλια την ημέρα κατά το α΄ εξάμηνο του 2017, θα απαιτηθεί από τον ΟΠΕΚ να τηρήσει απαρέγκλιτα τη μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, στόχος δύσκολος, καθώς χώρες που δεν συμμετέχουν, όπως η Νιγηρία και η Λιβύη, αυξάνουν την παραγωγή τους.
Όσον αφορά στις χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με το πρακτορείο θα είναι κρίσιμης σημασίας, το αν η Ρωσία συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία και τη δέσμευσή της να μειώσει σταδιακά την παραγωγή της κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως.
Αν όλες οι χώρες τηρήσουν πιστά τις δεσμεύσεις τους, η συνολική ημερήσια παραγωγή θα ανέρχεται σε 17,97 εκατομμύρια βαρέλια, δηλαδή σχεδόν 360.000 βαρέλια λιγότερα ημερησίως από τις τρέχουσες προβλέψεις του ΙΕΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης