Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η απάντηση της Κύπρου στον Erdogan: Θα έχουμε τσουνάμι γεωτρήσεων

Η απάντηση της Κύπρου στον Erdogan: Θα έχουμε τσουνάμι γεωτρήσεων
Με τίτλο «Απάντηση Κύπρου σε Ερντογάν: Θα έχουμε “τσουνάμι” γεωτρήσεων», το euronews.gr φιλοξενεί συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Κρατικής Εταιρείας υδρογονανθράκων Κύπρου Πάνου Κελάμη.
Ο κ. Κελάμης, ερωτηθείς εάν τα πρόσφατα γεγονότα στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στο ενεργειακό πρόγραμμα, δήλωσε:
«Όντως, έχουμε μία καθυστέρηση στη "Σουπιά". Όμως είμαι αρκετά σίγουρος ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Όπως προανέφερα, οι χώρες πρέπει να σέβονται η μία την άλλη. Αυτό κάνει η Δημοκρατία της Κύπρου, ακολουθεί σταθερή πορεία και είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Φυσικά, σε μία διαδικασία εξόρυξης, γενικά σε μία διαδικασία εκμετάλλευσης, μπορεί να δούμε κάποιες καθυστερήσεις. Όμως θα πω κάτι που μπορεί να ακουστεί ως υπερβολή, αλλά δεν είναι. Το 2018, η Κύπρος θα γνωρίσει ένα “τσουνάμι” ερευνητικών γεωτρήσεων».
Ο κ. Κελάμης, προσθέτει το euronews.gr, εκτιμά ότι οι γεωτρήσεις αυτές θα είναι τουλάχιστον τέσσερις, την ώρα που στη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, θα κυμαίνονται μεταξύ 14-16. «Αν συγκρίνει κανείς τα μεγέθη των δύο χωρών, καταλαβαίνει τον χαρακτηρισμό “τσουνάμι”», εξηγεί ο Π. Κελάμης.
«Το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα δούμε τις ανακαλύψεις που όλοι περιμένουν στην Κύπρο», υπογραμμίζει.
Κληθείς να απαντήσει αν όντως τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας δημιουργούν προβλήματα, δήλωσε:
«Η Κύπρος αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε ξανά με τα στρατηγικά ενεργειακά μας σχέδια. Η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με όλες τις γύρω χώρες, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία, και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε ακόμα περισσότερες, υπό την προϋπόθεση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότιμης βάσης».
Για να ερωτηθεί εκ νέου αν υπάρχουν τέτοια περιστατικά και να απαντά ως εξής:
«Φυσικά, αλλά τι μπορεί να κάνει κανείς; Πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να παραμείνει προσηλωμένος, να οργανώνει όσο καλύτερα γίνεται τα μελλοντικά σχέδια και να τα εκτελεί».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης