Ενέργεια

Γ. Σταθάκης: Μέσω θεσμικών διαδικασιών η ανάθεση της αναβάθμισης του Αμυνταίου

Γ. Σταθάκης: Μέσω θεσμικών διαδικασιών η ανάθεση της αναβάθμισης του Αμυνταίου
Σύμφωνα με τον υπουργό, η επένδυση θα ανέλθει στο ποσό των 120 εκατ. ευρώ, ενώ θα δοθεί έμφαση στον συνδυασμό με τις ανάγκες της ενεργοβόρου βιομηχανίας
Να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσω της περιβαλλοντικής τους αναβάθμισης θα επιδιώξει για τις μονάδες του Αμυνταίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα προωθήσει λύση που σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γιώργο Σταθάκη «θα υπακούει σε δύο αρχές: Να αφορά θεσμικές διαδικασίες, ανοικτές σε κάθε ενδιαφερόμενο και να είναι απολύτως συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο κανόνων».
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε πως η συγκεκριμένη επένδυση είναι της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε πως το ΥΠΕΝ αναζητά τρόπους ώστε οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας να μην βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ως προς το κόστος παραγωγής, έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους.
«Συνεπώς η λύση στο Αμύνταιο μπορεί να συνδυαστεί με τις ανάγκες της ενεργοβόρας βιομηχανίας», τονίζει ο κ. Σταθάκης.
Σε σχέση με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο υπουργός επαναλαμβάνει τις διαβεβαιώσεις για διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης στις μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας και αναφέρει πως το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες, πριν το Πάσχα.
«Σε αυτό θα περιγράφεται η διαδικασία της αποεπένδυσης, που θα ικανοποιεί τους τρεις όρους που έχει θέσει η κυβέρνηση: τη διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, τη διαφάνεια της απόσχισης και του τρόπο αποτίμησης και πώλησης, και το διακριτό όφελος για τη ΔΕΗ», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Διαφάνεια στις αποκρατικοποιήσεις

Σε ότι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Σταθάκης αναφέρει πως κάθε μία από τις περιπτώσεις των ενεργειακών εταιρειών είναι διαφορετική.
«Χρειάζεται προσεκτική μελέτη των ιδιαίτερων παραμέτρων, ώστε να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή λύση, που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληροί δύο βασικές προϋποθέσεις: Να υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον και να ακολουθεί κανόνες απόλυτης διαφάνειας. Μόλις είμαστε έτοιμοι θα μπορέσουμε να γίνουμε περισσότερο αναλυτικοί», σημειώνει.
Ο υπουργός αναφέρεται, επίσης, στον αγωγό φυσικού αερίου και τη ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου- Ελλάδας και επισημαίνει πως τα δύο έργα θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς δεν τίθεται θέμα παραβίασης των διεθνών κανόνων, απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είχε υποστηρίξει πως δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Τέλος, για τους διεθνείς διαγωνισμούς για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας – εξόρυξης υδρογονανθράκων (αύριο Δευτέρα 5/3 εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης), ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως αυτοί προκλήθηκαν από μεγάλους ομίλους του κλάδου, όπως από την αμερικανική ExxonMobil.
«Αντιστοίχως, οι συμβάσεις που αυτές τις ημέρες κυρώσαμε στη Βουλή, αφορούν επίσης ομίλους διεθνούς βεληνεκούς, όπως η γαλλική Total και η ιταλική Edison. Η παρουσία όλων αυτών αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της. Με τις εξελίξεις αυτές βρισκόμαστε στο σημείο όπου η Ελλάδα αποκτά κοινό βηματισμό με τις γειτονικές χώρες της ΝΑ Μεσογείου, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αναφορικά με τις προοπτικές αξιοποίησης σημαντικών κοιτασμάτων. Όσο για τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προέρχονται από τους Οικολόγους, είναι απολύτως σεβαστές δεδομένης της καταστατικής αντίθεσής τους στην παραγωγή και χρήση υδρογονανθράκων. Σε κάθε περίπτωση οι συμβάσεις κυρώθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία του Kοινοβουλίου, καθώς τις ενέκριναν η συμπολίτευση, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι», κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης